Benefietmiddag voor de Hulphond

Nij Beets - Op het terrein van It Damshûs in Nij Beets is zondagmiddag 27 mei van 14.00-17.00 uur een benefietmiddag ten bate van de Stichting DCN Geleidehonden.

Deze organisatie zonder winstoogmerk heeft zich gespecialiseerd in het opleiden van blindengeleidehonden en stelt deze dieren ter beschikking aan mensen met een visuele beperking. Alle betrokkenen werken belangeloos mee aan deze middag. It Damshûs schenkt het grootste deel van de entreeprijs aan de actie. De middag is een initiatief van Teen en Tander. Dat zijn vier vrouwen die zichzelf en anderen een leuke middag willen bezorgen en tegelijkertijd geld inzamelen voor een goed doel.

De hondentrainer

Marlia Oosterhof uit Koekange, trainer van blindengeleidehonden en hulphonden, komt met honden die in opleiding zijn voor blindengeleidehond. Ze vertelt over verschillende soorten hulphonden en laat zien wat de honden kunnen. Jong en oud kan deze middag ervaren hoe het is om met een blindengeleidehond te lopen. Daarvoor neemt Marlia een dogsimulator mee, een karretje in de vorm van een hond met een beugel eraan.

Degene die oefent heeft de beugel vast (net zoals bij een blindengeleidehond) en de trainer stuurt de dogsimulator. Zo kan iemand met een hond leren lopen. Het grote voordeel hiervan is dat iemand leert lopen met een hond zonder dat een echte hond last heeft van beginnersproblemen, zoals op de pootjes van de hond gaan staan. Het is een hele ervaring om zoiets te doen. De eerste sessie begint om 14.30, de tweede om 15.30 uur

Muziek

De demonstraties van Marlia worden afgewisseld met muzikale optredens. Howling and the Moon beweegt zich tussen rustige en opzwepende singer-song, American folk, blue grass en blues. De zelf gecomponeerde liedjes worden met banjo, contrabas en gitaar meerstemmig ten gehore gebracht.

Twee Heren en Tien Snaren slaat op Stephan Mooibroek en Remi Adriaansz, die met gitaar en viool op geheel eigen wijze improviseren op het thema van deze middag. Femmes Vocales is een vrouwenkoor, dat onder de bezielende leiding van Claartje van Dokkum kan putten uit een breed repertoire. Deze middag zullen ze een vrolijke mix van meerstemmige werken uit vele continenten laten horen.

Doppenkunst

Al een aantal jaren worden plastic doppen ingezameld ten bate van de opleiding van hulphonden. Zorgboerderij de Ripen is zo’n inzamelpunt. Met een aantal doppen en vele andere materialen kan onder begeleiding van beeldend kunstenaar Wanda Ario Soerio Wardojo een zelf bedacht kunstwerkje gemaakt worden. Daarnaast heeft ontwerper Paul Roorda vooraf al een doppenkunstwerk gemaakt: ‘kunststof-1.0’. Dit kunstwerk wordt deze middag per opbod verkocht voor het goede doel.

It Damshûs

Openluchtmuseum It Damshûs zet deze benefietmiddag alle deuren wijd open. Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van circa 1860 tot 1920. Daarnaast wordt een indruk gegeven van de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning. De bezoeker krijgt een totaalbeeld van de sociaaleconomische, politieke en landschappelijke geschiedenis van de laagveenderij in Opsterland en Smallingerland met als uitgangspunt Nij Beets.