Lyts Vocaal zingt Klinkklare Nonsens!

DRACHTEN - Het ensemble Lyts Vocaal geeft zondag 3 juni om 15 uur een optreden in het Karmelklooster in Drachten.

Het is bijna traditie dat ensemble Lyts Vocaal tegen het begin van de zomer een luchtig programma ten gehore brengt. Soms is dat, toepasselijk, buiten in de tuin. Maar deze keer is het binnen, al is de tuin wel binnen bereik! Het heeft een reden: het programma bevat werken waarbij het vocaal ensemble zingt in interactie met het pianospel van een of zelfs twee pianisten.

Lyts Vocaal is een kleinkoor dat bestaat uit zestien gevorderde amateurzangers en wordt geleid door Pauli Yap. Het koor onderscheidt zich door het brengen van mooie maar vaak minder bekende muziek op fraaie plekken verspreid over Friesland. Vaak is dit a capella maar in dit concert werken aan de vleugel mee de pianisten Jan de Roos en Aleg Tryfanenkau.

Een van de werken in het programma is het zevendelige Nonsense, waaraan de naam van het programma ontleend is. Hierin zijn gedichten van de Brit Mervyn Peake op muziek gezet door Richard Rodney Bennett (1936-2012). De gedichten slaan nergens op en dat is ook te horen in de grappige muziek.

Een ander stuk heeft de titel Songs of Springtime. Zeven gedichten uit de tijd van Queen Elizabeth I werden op muziek gezet door de Ierse componist Ernest John Moeran (1894-1950). In zijn werk toont Moeran zich vindingrijk door bijvoorbeeld aan muziek die aan madrigalen doet denken jazz-achtige elementen toe te voegen. Heerlijk om naar te luisteren.

Het programma bevat verder nog delen uit From the Bavarian Highlands van de componist Sir Edward Elgar en een solo voor piano.

Kortom, een fijn zomers muziekprogramma.

Zaterdag 2 juni 15.00 uur in de Bloemerstee, Goingarijp

Zondag 3 juni 15.00 uur in Karmelklooster, Drachten

Entree € 12 / kinderen vrij