Kinderen verklaren drie basisscholen in Ureterp Rookvrij

Ureterp - Kinderen van de drie basisscholen in Ureterp zullen volgende week donderdag, de Wereld-Niet-Roken-Dag, hun school rookvrij verklaren.

Ureterp werkt aan een Rookvrije Generatie. Huisarts Hilly ter Veer wil van Ureterp het eerste rookvrije dorp van Nederland maken. ,,Ik dacht: hoe kan ik er voor zorgen dat ik op mijn spreekuur niet steeds van die slechte boodschappen hoef te verkondigen'', legde ze vorig jaar uit in een gesprek met radio-dj Edwin Evers. Essentie van haar verhaal is dat kinderen niet moeten beginnen met roken. Daarvoor is het vooral nodig dat er niet wordt gerookt in hun bijzijn.

Bordjes

Op 31 mei is het Wereld-Niet-Roken-dag. Om een uur 's middags komen delegaties kinderen van de drie basisscholen in Ureterp (Eben Haëzer, De Opdracht en De Twirre) bijeen in de voetbalkantine van vv Oerterp. Voorzitter Jan van Dijk van die club zal dan vertellen waarom de voetbalvereniging het belangrijk vindt dat er niet op het terrein wordt gerookt. Stichting rookvrije generatie Ureterp zal bordjes van de rookvrije generatie aan de kinderen uitdelen. Daarna gaan de kinderen op pad. Met zelfgemaakte spandoeken lopen ze naar hun eigen basisschool om daar de bordjes van de rookvrije generatie te plaatsen. 

,,Verschillende speeltuinen in Ureterp hebben ook al bordjes van de rookvrije generatie geplaatst. Organisaties, stichtingen, verenigingen etcetera die ook belang hebben bij de rookvrije generatie, kunnen ons mailen met een verzoek om ook een bordje te krijgen. De rookstopbegeleiding voor particulieren is geheel gratis, hiervoor zijn we financiering aan het zoeken. Op dit moment is de begeleiding al gratis, maar de medicatie valt nog onder het eigen risico'', aldus Hilly ter Veer van de Stichting rookvrije generatie Ureterp.

De stichting is bereikbaar op het mailadres ureterprookvrij@gmail.com