Skûtsjes en zeilpramen Turfrace 2018 op weg naar Leeuwarden

Drachten - Tjeerd van Bekkum, oud-burgemeester van Smallingerland en huidige CEO van LF2018, heeft vanochtend door het laten zakken van een lawei het startsein gegeven voor de Turfrace 2018.

Vanuit de passantenhaven en het Moleneind vertrokken de17 skûtsjes en 11 zeilpramen voor hun race naar Leeuwarden, waar ze het muzikale cadeau van Smallingerland zullen afleveren. Het eerste stuk mochten de schepen op de motor varen, maar vanaf de eerste huizen van de wijk Drachtstervatt moesten ze het doen op de wind, door te bomen of zelfs te peddelen.

Niet alleen langs de vaart stond veel pubiek, ook op Buitenstvallaat stonden veel mensen toe te kijken hoe de skûtsjes langzaam op de fok de Drachtsterfeart afzeilden. Zodra ze aan het einde de bocht konden maken konden ze het zeil hijsen. Na een slag bij het Djippe Gat konden ze richting de Hooidammen, waar ze ook op de Wijde Ee een extra rondje moeten maken. Via Earnewâld en Warten varen de schepen naar de finish bij de spoorbrug Greuns in Leeuwarden.

Volgvloot

De wedstrijdschepen worden gevolgd door de volgvloot met burgemeester en wethouders aan boord van de Frysia, sponsors op de St. Michael, de Compagnons op skûtsje de Rot en de VoortVarende Vrouwen aan boord van het Skûtsje het Bruine leven. Zij zorgen voor de muzikale klanken op het water en nemen tevens het muzikale cadeau mee.

De wedstrijdvloot wordt bij de finish opgewacht door het Fries Statenjacht Friso met aan boord de commissaris van de Koning Arno Brok. In vlootschouw varen ze Leeuwarden binnen, om aan te leggen in de Museumhaven voor het concert Helden fan it wetter met medewerking van muziekkorps Concordia uit Drachten en Looft den Heer uit Boornbergum. Samen met koren en vele muzikanten en zangers wordt er een muzikaal cadeau gepresenteerd. Het Fries Straatfestival sluit aan en neemt het publiek vanaf het Wilheminaplein mee met hun slotact naar de Museumhaven.

Afsluitend vindt de prijsuitreiking plaats op het terras van café de Bak op het plein van de Blokhuispoort.