Jubileum spektakel bij basketbalclub Penta

Drachten - Basketballvereniging Drachten bestaat dit jaar 50 jaar. De viering wordt zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur in het Sportcentrum Drachten afgesloten met een wedstrijd tussen de Penta All Stars en een team van ex-internationals.

De jarige club organiseerde dit jaar al diverse jubileumactiviteiten, zoals in januari de Penta Home Court Day, een grote basketballclinic voor basisscholen in Smallingerland, een ouder-kind toernooi en een mix-toernooi. Zaterdag 2 juni wordt de jubileumviering spectaculair afgesloten met ’s avonds een barbecue en reünie voor leden en oud-leden. ’s Middags staat er voor alle basketball-liefhebbers in Drachten en omstreken een demonstratiewedstrijd op het programma tussen Penta All Stars en een selectie van ex-Internationals.

De geschiedenis van basketbal in Drachten begon in 1959 toen de personeelsvereniging van Philips een onderafdeling basketbal oprichtte. Vanaf mei 1961 werd deze onderafdeling MATRA genoemd, en op 2 september 1968 werd het clubje verzelfstandigd en zag Penta het levenslicht. Sindsdien heeft Penta zich ontwikkeld tot een stabiele factor in het Noordelijke basketbal.

Voorzitter Frits Wille blikt terug en noemt enkele hoogtepunten uit 50 jaar Penta historie, zoals de promotie van de dames naar de landelijke 2 e divisie in ‘79, de legendarische bekerwedstrijd van de heren tegen Eredivisionist Orca’s in 1990 en uit de meer recente geschiedenis het kampioenschap van de heren in de landelijke Eerste Divisie A in 2011.

Tegenwoordig timmert Penta ook weer goed aan de weg. Wille: ,,Dit seizoen is ons damesteam gepromoveerd naar de Hoofdklasse, en ons U12 team, de jongsten van de vereniging, zijn kampioen geworden, dus de sportieve toekomst van Penta ziet er goed uit.”

Voor de Penta All Stars spelen zaterdag: Arnold van der Meulen, Henk Bloemsma, Maarten Rijken, Raymond Krakou , Suard Posthuma, Lennart Hoving, Nico Slump, Edo Slump, Frits Wille, Jappie van der Schaaf, Camilo Behage en Jacob de Vlugt. Coach is Martin Hebbink.

Bij de Ex-Internationals spelen Rein van der Kamp, Mario Bennes, Willie Jan Ackermans, Peter van Noord, Peter Koning, Marco de Waard, Jos Kuipers, Nitzan Hadash, Patrick Fayderbe, Henk Pieterse. Coach is Glen Pinas.