Juf Froukje 40 jaar voor de klas

Boornbergum - Juf Froukje van pcbo By de Boarne in Boornbergum vierde maandag haar veertigste verjaardag als juf. De helft daarvan stond ze in Boornbergum aan school.

Het jubileum van Froukje Jongsma (60) uit Drachten werd op By de Boarne maandag uitbundig gevierd. De jubilaris kreeg 's ochtends een uitgebreid ontbijt op bed en werd daarna per oldtimer naar school gebracht. Daarna volgde een dag van felicitaties, gebak, feest en versieringen. De school hing vol met foto’s die de afgelopen jaren gemaakt zijn en op elke foto staat een stralende juf Froukje.

Piepjong

Op 5 juni 1978 begon de onderwijscarrière van een piepjonge Juf Froukje. Schoorvoetend liep ze in Leens de school binnen voor haar eerste werkdag. Direct greep het vak haar. ,,Wat een energie bij de kinderen. Die energie neem je elke dag ook mee naar huis. Ja het is druk, ja er is veel werkdrukte, maar werkdruk is wat anders.'' Juf Froukje laat zien dat het ook anders kan. 40 jaar geeft ze al met hart en ziel les. Inmiddels al meer dan 20 jaar op PCBO By de Boarne in Boornbergum. Een juf uit duizenden, vinden haar collega's, een juf die je elk kind zou gunnen. Met als uitgangspunt voor elk kind; IK ZIE JE!

Net 60 jaar, nog wekelijks hardlopend, nog altijd betrokken en nog belangrijker, nog steeds een groot hart voor alle kinderen. ,,Kortom een kanjer'', zegt schooldirecteur Gerard Bandringa. ,,Een mooi voorbeeld voor alle jonge talenten die eraan zitten te komen of die overwegen het onderwijs in te stappen. Juf Froukje is voor mij hèt bewijs dat onderwijs een fantastisch vak is.''

Het verschil maken

,,Het onderwijs is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws en niet met de meest vrolijke berichten. Werkdruk, salaris, grote klassen etc etc etc. Je zou haast denken dat het helemaal niet leuk is om in het onderwijs te werken. Niets is minder waar. Het is een fantastische baan waar je voor veel kinderen het verschil kunt maken. En, laten we wel zijn, je houdt het nooit 40 jaar vol in het onderwijs als er alleen maar kommer en kwel zou zijn.''