Willem Schoorstra wint Rink van der Veldepriis 2018

Drachten - De Rink van der Veldepriis 2018 gaat naar Willem Schoorstra voor zijn boek De nacht fan Mare. Dat maakte de jury deze week bekend.

Willem Schoorstra (Ternaard, 1959) schrijft in zijn roman De nacht fan Mare over Thomas en Mare die elkaar in de jaren zeventig ontmoeten bij een concert van Herman Brood in Leeuwarden. Er ontstaat een relatie tussen de twee waarbij ook verslaving om de hoek komt kijken. Schoorstra won eerder al de Rely Jorritsmapriis en de Fedde Schurerpriis. Naast Schoorstra waren Geart Tigchelaar (met zijn boek Bêste Jonge) en Nyk de Vries voor Renger) genomineerd voor de Friese literatuurprijs.

Ien op trije

Schoorstra, die de boeken van zijn mededingers al gelezen had, is blij met de prijs. Hij had er vooraf niet op gerekend. ,,Ik ha genôch ûnderfining mei sjuery's, do hast in kâns fan ien op trije om te winnen.'' Moesten de uitverkoren boeken in het begin voor een groot publiek en in de geest van Rink van der Velde zijn geschreven, tegenwoordig is vooral die laatste voorwaarde wat losgelaten. Schoorstra kent uiteraard het werk van Van der Velde. ,,Ik haw it wol lêzen, mar skriuwers as Trinus Riemersma, Josse de Haan en Anne Wadman sprutsen my altyd dochs wat mear oan.''

Schoorstra werd de laatste jaren vooral bekend door zijn historische romans over Grutte Pier en Rêdbâd. ,,Mar dat wienen eins útstapkes. Boeken as Mare binne eins mear myn metier. Dochs ha dy beide boeken flink publisiteit krigen en se binne ek behoarlik ferkocht.'' Van Redbad verschijnt binnenkort bij Het nieuwe Kanaal Uitgeverij een vertaling in het Nederlands.

De film die binnenkort verschijnt over Redbad heeft niets te maken met het boek van Schoorstra. ,,De film is net basearre op myn boek, mar der fansels wol troch ynspireard. Ik ha wol kontakt hân mei de produsint en ik haw it skript fan de film lêzen, mar der is in grut ferskil tusken ús oer hoe't wy mei de skiednis omgean wolle. It echte ferhaal is neffens my al spektakulêr genôch. Mar it is dúdlik dat Rêdbâd de kommende jierren syn publisiteit noch wol hâldt. De impakt fan dat boek hat echt in oare diminsje.''

Skriuwersarke

De Rink van der Veldepriis bestaat uit een beeld van Anne Woudwijk en een geldbedrag van 2000 euro. Schoorstra krijgt zijn prijs volgende week vrijdag overhandigd tijdens een ceremonie bij de Skriuwersarke in De Veenhoop. Dan wordt ook het juryrapport bekend gemaakt. De prijsuitreiking is de start van de eerste Wike fan Rink. De gemeente Smallingerland en de Stifting FLMD organiseren in die week samen met vrijwilligers verschillende activiteiten waarbij de Friese taal, literatuur en het leven en werk van Rink van der Velde centraal staan. Een van de activiteiten is een schrijfwedstrijd.

Tijdens de ceremonie bij de Skriuwersarke worden ook de schrijvers voorgesteld die komend seizoen tijdelijk hun intrek in de Arke zullen nemen. De schrijvers die vorig jaar meededen zullen vertellen over hun werk.