Eastermarder Jildou wordt straks in brons gegoten

Eastermar - Jildou Valk uit Eastermar krijgt een eigen bronzen borstbeeld op een sokkel en wordt vereeuwigd in bewegend beeld met een TV-aflevering bij Omrop Fryslân.

Dat geldt ook voor vijf andere bijzondere vrouwen in Friesland. Daarnaast is in het najaar een documentaire te zien over hoe het proces tot stand is gekomen. De vrouwen die een borstbeeld krijgen en daarnaast worden vereeuwigd in bewegend beeld zijn, naast Jildou Valk Gea Smits (Franeker), Mirte van der Veen (Surhuisterveen), Froukje Hofma (Heerenveen), Tytsje Porte (Stiens) en Anke Bruin (Vlieland).

Verandering

De beelden worden gemaakt door kunstenaar Natasja Bennink. Samen met programmamaker Marleen Godlieb van Omrop Fryslân lanceerde zij Froulju fan Fryslân. Dat sluit aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Volgens hen staan er in Friesland voornamelijk standbeelden van mannen en is het tijd voor verandering.

De borstbeelden zijn in eerste instantie in het najaar te zien in het Oenemapark in Heerenveen. Daarna verhuist de collectie permanent naar het Leeuwarden. Waar dat is, wordt nog besloten. In het najaar is een programma over de vrouwen te zien bij Omrop Fryslân. Het project is te volgen via de Facebookpagina Froulju fan Fryslân.  Ook loopt er een crowdfundingsactie. Voor personen die een bijdrage leveren, zijn er tegenprestaties bedacht. Zie voordekunst.nl.