Boorgat onthult verrassende ouderdom Friese boerderij Burgum

Burgum - De prijsuitreiking van Karakteristyk Tytsjerksteradiel leverde gisteravond niet alleen een prijswinnaar op, maar ook een verrassing. Een houtmonster bewijst: Het boerderijtje aan de Swanneblom dateert van 1661 en is het oudste van Burgum.

De winnaar van de Karakteristykpriis werd de voorname boerderij met nieuw rieten dak op de schuur aan de Seadwei in Eastermar. De grote verrassing van de prijsuitreiking was echter de winnaar van de extra prijs, het boerderijtje aan de Swanneblom 2 in Burgum. Dat blijkt dus het oudste boerderijtje van Burgum te zijn en een van de eerste Friese boerderijen. Een grote verrassing voor iedereen.

Als kind kwamen ze er eikels brengen voor het vee van boer Lykele de Hoop. Nu wonen ze er zelf in hun totaal gerestaureerde boerderijtje aan de Swanneblom in Burgum. Het blijkt een van de oudste Friese boerderijen te zijn. Borghaerts Houtdatering heeft zonder twijfel vast kunnen stellen dat het huidige voorhuis als boerderij in 1661 is gebouwd, zoals de ontdekte muurankers ook aangeven. In 1751/1752 werd het boerderijtje verlengd tot type ‘Friese schuur’ . Uit de houtboringen in voorhuis en in schuur blijkt Borghaerts de herkomst en de ouderdom van het hout vast te kunnen stellen. Het boerderijtje aan de Swanneblom heeft in de woorden van Paul Borghaerts een goudschat opgeleverd.

De volle zaal zat gisteravond ademloos te luisteren naar het verhaal van Paul over het Friese ‘palenbos’ uit de Baltische staten dat nog steeds in de Friese boerderijen te vinden is. De stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel is dolblij met dit verrassende resultaat van het houtonderzoek. De stichting nam het initiatief voor dit houtdateringsonderzoek als extra ‘prijs’ voor haar 40-jarig bestaan.

De stichting wilde daarmee aantonen dat er veel verborgen historie aanwezig is, dat we geneigd zijn plat te gooien. Eeuwig zonde, zoals uit de verrassende ontdekking aan de Swanneblom blijkt. Buro Erfdiel uit Ryptsjerk bood de eigenaren van het boerderijtje een bouwinspectie aan, want goede zorg voor je historisch bezit is een eerste vereiste voor behoud.

Dat jubileum vierde de stichting tegelijk met de uitreiking van de jaarlijkse Karakteristykpriis. Deze prijs voor de meest voorbeeldige restauratie van het afgelopen jaar ging naar de monumentale renteniersboerderij Reitsmaherne aan de Seadwei 6 in buurtschap It Heechsân bij Eastermar. Deze fraaie boerderij uit 1907 is in de loop der jaren tot in details en met veel liefde gerestaureerd. Als kroon op het werk werd in 2017 het asbest op de schuur vervangen door een fraai rieten dak. Deze restauratie leverde een grote bijdrage voor de karakteristieke landschappelijke omgeving van It Heechsân, aldus het oordeel van de deskundige jury.

De Karakteristykpriis van 500 euro kwam er door bouwbedrijf De Timmermantsjoender uit Garyp. De feestelijke avond kwam mede tot stand door Makelaardij Wijmenga en bouwbedrijf Hendriks&Wijnsma uit Burgum. Met deze feestelijke avond en vooral met de ontdekking van het oudste boerderijtje van Burgum heeft de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel de karakteristieke streken van deze gemeente weer vol op de kaart gezet.