Unieke achtste plaats voor Dames Impala in Eredivisie sprinttriathlon

Amsterdam - De Dames van Impala hebben zondag in Amsterdam een unieke achtste plaats behaald in de Eredivisie sprinttriathlon.

De triathlon afdeling van AV Impala komt uit op diverse niveaus in de teamcompetities. De dames van AV Impala komen uit op het hoogste niveau, de Eredivisie. Zondag stond voor de dames een sprinttriathlon (750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) op het programma in Amsterdam. Het team bestond deze wedstrijd uit Elisabeth Postma, Brenda de Jong, Lizette van der Vegt en Sandra Sikkema.

Het water was 22 graden en daardoor mocht er geen wetsuit worden gedragen. Elisabeth Postma wist uit het gedrang te blijven en noteerde de 23e zwemtijd. De andere dames kwamen kort na elkaar uit het water en wisten een mooie fietsgroep te formeren en goed samen te werken als team.

In de eredivisie mag tijdens het fietsonderdeel gestayered worden en daardoor is het essentieel om in een fietsgroep te belanden. Het fietsparcours werd afgelegd in een tijd van 32:30 (gemiddeld 37 km/u). Lizette en Sandra wisten vervolgens snel te wisselen en zij hebben een deel van het loopparcours gezamenlijk kunnen afleggen. Hun looptijd was net onder de 20 minuten op 5 kilometer. Zij finishten net na elkaar met Sandra op een 24e en Lizette  op een 25e plaats in het veld. Brenda de Jong eindigde als 29e en Elisabeth Postma als 42e.

In de teamuitslag wist het team deze dag de 8e plaats te behalen, de beste prestatie uit de geschiedenis.  Dit betekent ook dat zij een plek gestegen zijn in het klassement en op dit moment 10e staan in de tussenstand in de competitie 2018, als beste ploeg uit het noorden. Het seizoen bestaat nu nog uit drie wedstrijden waarna de eindklassering wordt opgemaakt.

Het hoogste herenteam van Impala komt uit in de 1e divisie en zij hadden dit weekend een triathlon over een Olympische Afstand (1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen). René Jaasma eindigde in deze wedstrijd op een keurige 6e plaats. Menno Iedema op plek 30, Eric Wattez op plek 42 en Anton Tuinstra op 63. In de teamuitslag betekende dit een 9e plaats.