Zonnebloem maakt De Tocht langs het Koningsdiep

Boornbergum/Bakkeveen - In het kader van de Culturele Hoofdstraat van Beetsterzwaag heeft de Zonnebloem afdeling Boornbergum e.o. deze week een bustocht gemaakt met gasten en vrijwilligers.

Het betrof een verkorte versie van De Tocht, een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn. Het verzamelpunt was in Beetsterzwaag bij De Buorskip, waar de bus klaar stond en de dames en heren, die opgehaald waren door de vrijwilligers, konden instappen. De tocht begon door de hoofdstraat van Beetsterzwaag, de inzittenden kregen veel informatie over de geschiedenis, de prachtige panden en het wel en wee van de adellijke families van Beetsterzwaag, verteld door gastheer Douwe Kootstra.

Stroomdal

De route van de bustocht was langs het stroomdal van het Koningsdiep, overgaand in de Boarn en leidde stroomafwaarts door onder andere Terwispel, Tijnje, Nij Beets, Alde Boarn, Akkrum en Jirnsum, terug naar Beetsterzwaag en vandaar stroomopwaarts door Olterterp, Hemrik, Wijnjewoude, Bakkeveen en Allardsoog, alwaar het Koningsdiep ontspringt als een (heel) klein stroompje. Vroeger mondde het riviertje uit in de Middelzee bij Leeuwarden, tegenwoordig in het Pikmeer bij Grou.

Onderweg was er heel wat te zien, naast de prachtige, statige gebouwen, waren ook de ooievaars een lust voor het oog en was regelmatig het hoogteverschil in landschap te zien, ontstaan door ontginning van de veengronden. Verhalen-verteller Douwe beschreef op heldere en soms ludieke wijze hoe het er vroeger aan toe ging.

Frank Cooper

In Akkrum was er extra aandacht voor Frank Cooper, het dorp was versierd in Amerikaanse sfeer en de bus hield even stil voor de Coopersburg, die nog steeds wordt bewoond. Uiteraard was er ook tijd voor een versnapering, bij landgoed De Oude Schouw kon iedereen de bus verlaten voor een kopje koffie/thee met appelgebak en slagroom.

Iets later dan gepland arriveerde de bus weer bij het Buorskip, waar de chauffeurs al klaar stonden om de gasten weer veilig thuis te brengen. Het was een mooie middag door de prachtige omgeving, die voor velen heel bekend was, maar nu op een andere manier bekeken kon worden.