Kinderen Tytsjerksteradiel kunnen na schooltijd sporten met de Freeplayer

BURGUM - De beweegcoaches van Tytsjerksteradiel hebben deze week de Freeplayer in gebruik genomen. Daarmee kunnen scholierne meer bewegen na schooltijd.

De Freeplayer wordt ingezet bij naschoolse sportactiviteiten om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Dit is een samenwerkingsproject tussen Openbaar Primair Onderwijs Furore, PCBO Tytsjerksteradiel en de gemeente Tytsjerksteradiel.

Combineren

De Freeplayer is een systeem dat meerdere sporten combineert. Het bestaat uit twee palen waar een net tussen kan worden gespannen, dit net kan vervolgens op verschillende hoogtes worden vastgemaakt. Zo kan er een potje volleybal mee gespeelt worden maar ook tennis. Aan de palen kunnen ook een basket voor basketbal en een korf voor korfbal worden vastgemaakt. Zo kan er met één set verschillende sporten gedaan worden.

Tijdens dit officiële moment stond beweegcoach André Tjeerdsma met de Freeplayer bij OBS ’t Partoer in Burgum. Hij zette het systeem in elkaar en al gauw stroomden de kinderen toe. Tjeerdsma is een bekend gezicht op zowel de openbare als de christelijke scholen in de gemeente Tytsjerksteradiel en dat is te merken. Het duurde dan ook niet lang of de kinderen waren lekker aan het sporten terwijl hij hier en daar nog wat regels uitlegde en aan de jongere kinderen voordeed hoe je een basketbal vast moet houden.

Meteen effect

Het effect van de Freeplayer was meteen zichtbaar. De kinderen kunnen kiezen welke sport ze willen doen en als ze klaar zijn met volleybal maakt André er in een handomdraai een tennisveld van. Naast naschoolse activiteiten zijn de beweegcoaches ook betrokken bij de gymlessen van de school. Ze coachen leerkrachten tijdens de gymlessen en leren ze een breed scala aan gymoefeningen aan waardoor deze vervolgens zelf weer aan de slag kan. Ook ondersteunen ze bij het bedenken en voorbereiden van sportactiviteiten op school zoals een sportdag of de sportactiviteiten tijdens Koningsdag.