Expositie Bestemming toont toekomst Waterfront Drachten

DRACHTEN - Bij Sluis Machinefabriek aan de Tussendiepen wordt vrijdagmiddag 29 juni door wethouder Marjan Sijperda de tentoonstelling Bestemming Drachten geopend.

De opening van de tentoonstelling valt samen met theater- en muziekfestival Simmerdeis in het Slingepark en de omgeving. De expositie is vanaf zaterdag tot en met 7 oktober voor het publiek gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In De Sluisfabriek verbeelden kunstenaars drie maanden lang hun visies op de toekomst van Drachten en ze nodigen iedereen uit om mee te bouwen aan toekomstbeelden voor het Waterfront Drachten. Drachtsters zijn welkom om deel te nemen aan een cultureel programma dat bestaat uit workshops, film en performances.

Schakel

De Westkop van bedrijventerrein De Tussendiepen is onderdeel van Waterfront Drachten, een belangrijke schakel tussen Drachten en het Friese Merengebied. Het gebied is momenteel sterk in ontwikkeling. Maar wat vinden we van belang bij de inrichting van ons landschap? Bij de vormgeving van De Westkop wil de gemeente Smallingerland alle Drachtsters betrekken. Daarbij werden kunstenaars Melle Smets, Yasser Ballemans, Henk Hofstra en William Speakman gevraagd hun visies en speculaties voor de toekomst te vertalen naar bijzondere kunstwerken die deze zomer in De Sluisfabriek te bezoeken en beleven zijn. Bezoekers kunnen zien hoe Melle Smets en Kris de Decker de mogelijkheden onderzoeken van Baggerkolonie Friesland. De Human Power Plant van Melle Smets is een installatie die, wanneer aangedreven door spierkracht, energie transformeert naar een muzikaal spektakel. Kijkers kunnen zich samen met William Speakman onderdompelen in een wonderlijke zoetwaterwereld en met Henk Hofstra bouwen aan It Eilân, een drijvend sculptuur-eiland.

Bezoekers kunnen de week voor de opening al Reisbureau Zonderling voeden met verhalen over Drachten. Yasser Ballemans trekt zich zaterdagmiddag 23 juni om drie uur terug in Reisbureau Zonderling, een huisje op een 7-meter hoge paal voor De Sluisfabriek. Een week lang is hij hier volledig afhankelijk van wat Drachtsters hem komen brengen: eten, drinken, verhalen en objecten. Op zaterdag 30 juni, ook weer om drie uur ‘s middags, zakt het reisbureau en opent de zonderling de deuren voor het publiek. Zondagmiddag 1 juli wordt Ballemans vanaf 13.00 uur publiek geïnterviewd over zijn belevenissen door verslaggever Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant.

Stadsmarkeringen

De tentoonstelling in De Sluisfabriek maakt deel uit van het meerjarig kunstproject Bestemming Drachten, een initiatief van de gemeente Smallingerland, dat is ontwikkeld door TAAK. Bestemming Drachten 2018 is onderdeel van de investeringsagenda Drachten - Heerenveen. Sinds 2016 werkt de gemeente Smallingerland aan de realisatie van stadsmarkeringen in de vier windrichtingen van Drachten. Met bijzondere kunstwerken die thema’s als duurzaamheid, stad en platteland, technologische innovatie en mienskip (gemeenschapszin) combineren wordt Drachten op de kaart gezet. Aan de realisatie van de kunstwerken voor Noord, Oost en Zuid wordt momenteel gewerkt. Op West is de situatie anders vanwege de nog oningevulde bestemming van De Tussendiepen en de uitwerking van de Visie Waterfront Drachten. Mede door het programma Bestemming Drachten moet dit leiden tot een concept voor een kunstwerk op West.

Kijk voor het publieksprogramma op: www.bestemmingdrachten.nl

Kijk hier voor het filmpje dat studenten van Friese Poort maakten over de Baggerkolonie