Historisch kerkje Kortehemmen weer open

KORTEHEMMEN - Het historische kerkje van Kortehemmen is gedurende de zomerperiode in het kader van Tserkepaad 2018 iedere zaterdagmiddag weer geopend voor publiek.

Het kerkje is gebouwd in de dertiende eeuw en was in de middeleeuwen een dependence van het eens zo machtige klooster van Smalle Ee.

Het klooster in Smalle Ee is allang verdwenen maar dit kerkje is nagenoeg in originele staat te bewonderen. Ook het oude kloosterpad tussen Smalle Ee en het kerkje is nog grotendeels intact.

Traditiegetrouw is er deze keer weer een boeiende expositie.

Kienhout

Regelmatig worden door boeren bij het ploegen boomstronken omhoog gehaald die 6000 jaar oud zijn. Ongeveer 6000 jaar geleden waren er in deze streken uitgestrekte bossen. Stormen zorgden ervoor dat alles plat waaide.

Daarna kwam er een periode van zandverstuivingen en veenvorming die de omgewaaide bossen bedekte. Gevolg was dat de bomen werden geconserveerd.

Gerard Dijkstra uit Nijbeets krijgt de oude stronken van boeren en maakt er prachtige houten beelden van die veelal een symbolische betekenis hebben.

Vrolijke kleuren maken de mens fleurig

Dat is eigenlijk het motto van de schilder Sietse van der Sluis uit de Wilgen.

Van der Sluis werd geinspireerd door heldere primaire kleuren zoals die vertolkt werden door de Cobra groep. Onder andere Karel Appel behoorde tot deze groep.

Op geheel eigen wijze maakt hij prachtige schilderijen waar je werkelijk vrolijk van wordt.

De toegang is gratis.

Openingstijden:

Iedere zaterdagmiddag van 7 juli 2018 tot en met 8 september 2018 van 13.00-17.00.

Adres: Boerestreek 13, 9211 TV Kortehemmen