Lezing over Tinco Lycklama in de stad van de Perzen

BEETSTERZWAAG - Dr. Corien Vuurman, foto- en cultuurhistoricus, geeft donderdagavond vanaf 20:00 uur de lezing ‘Tinco in de stad van de Perzen’.

Vuurman vertelt over Tinco Lycklama’s reis door Perzië (Iran) en zijn bezoek aan Persepolis. De reis van de Sweachster wordt in een cultuurhistorische context geplaatst. Zij vertelt over het reizen in het 19de eeuwse Iran, waarbij Tinco's reis wordt vergeleken met die van andere Europese reizigers. Ook gaat zij in op de Iraanse geschiedenis en cultuur. De lezing wordt ondersteund door prachtig beeldmateriaal: zowel tekeningen/gravures als (vroege) foto's.

Corien Vuurman promoveerde op het proefschrift ‘Fascinatie voor Persepolis’. Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden had hier tot en met 6 mei van dit jaar een tentoonstelling over. Dit is de tweede lezing van de lezingenserie op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling ‘Een Friese jonker in de Oriënt, die tot 9 september in Beetsterzwaag te zien is. ‘

Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. De lezingen worden elke week gehouden. Onderwerpen zijn onder andere de Friese adel; het Oriëntalisme; Tinco in Syrië; Archeologie van het Nabije Oosten ten tijde van Tinco.

Kijk voor het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco aan de Hoofdstraat 80. Buiten de lezingen om is dit pand niet toegankelijk voor publiek. De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.