Meer dan 400 bezoekers wandelen door oude zuivelfabriek in Oudega

Oudega - De tweede editie van de Alle om Slachte Kuier was zaterdag een groot succes met maar liefst 440 wandelaars.

Zij kregen een verrassend kijkje in de voormalige zuivelfabriek De Hoop tijdens de wandeltocht Alle om Slachte Kuier in Oudega. De route van zowel de 5, 10 als 21 kilometer leidde de deelnemers door het vervallen fabrieksgebouw.

,,Een spookhuis’’, concludeerden vele wandelaars. Maar wel een spookhuis met volop dierbare herinneringen. Maar liefst 15 jaar zaten de deuren van voormalig zuivelfabriek De Hoop potdicht. Tot zaterdag, toen de fabriek tijdens de tweede editie van de Alle om Slachte Kuier voor het eerst weer toegankelijk was voor het grote publiek. In de grote zaal kwamen verleden, heden en toekomst samen. Tijdens de wandeling door het gebouw werden vele herinneringen opgehaald. Zo kwamen er speciaal mensen naar Oudega om 46 jaar na hun trouwdag opnieuw een kijkje te nemen in De Hoop, die jarenlang dienst deed als Feestzalencentrum It Miensker. ,,Bysûnder om der nei al dy tiid werris trochhinne te kuierjen.’’

Kijkje in de stal

Naast een kijkje in de zuivelfabriek maakten wandelaars tijdens de Alle om Slachte Kuier ook kennis met de veestapel van Marc en Annemarie Ossendrijver. De route liep dwars door de ligboxenstal, waar de koeien voor deze speciale gelegenheid nog binnen stonden. In de gezellige boerentuin stond thee en koffie klaar en was er daarnaast muziek van een opzwepende sambaband.

Culturele versnaperingen

Naast de koeienstal en de zuivelfabriek vormden de diverse natuurpaden het hoofdingrediënt van de Alle om Slachte Kuier. Afgelopen jaren werkten vele vrijwilligers hard aan het opnieuw toegankelijk maken van oude paden. Verborgen natuurschoon kwam afgelopen zaterdag volop tot z’n recht. Langs de gehele route stonden bovendien diverse artiesten en muzikanten om de deelnemers een hart onder de riem te steken. En net als vorig jaar zorgde de lokale horeca voor een hapje en een drankje op z’n tijd.

Jaarlijks evenement

Met 440 deelnemers zag de organisatie van de Alle om Slachte Kuier het aantal inschrijvingen flink toenemen. Het enthousiasme van de wandelaars na afloop was de bevestiging om van de wandeltocht een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

Foto’s Meindert de Boer.