VOLTAPOP is eerste festival speciaal voor ouderen

Gorredijk - Voltapop wordt komende zaterdagmiddag van 14.00 tot 18.15 uur het eerste popfestival voor ouderen in het Noorden. Het programmaboekje is rond, de line-up bekend en de festivalbandjes gedrukt. Het feest kan beginnen.

Voltawerk Gorredijk, een zorgcomplex waar met name dementerende ouderen wonen, zal zaterdag van binnen en buiten worden omgetoverd tot een echt festivalterrein. Met twee zalen binnen en een feesttent en twee podia buiten, doet het niet onder voor een groot festival. Binnen is ook een ‘Silent zaal’ speciaal voor mensen die wat minder prikels aan kunnen. Hier treden bijvoorbeeld Kor & Pytsje de Vos uit Wolvega op, het duo brengt meezingers van vroeger tot leven op de accordeon.

Op de Main Stage staat Cosy, een tweekoppige band bestaande uit Bo en Irwing. Bo is sologitarist en zanger en Irwing is drummer. Ze kennen elkaar van de middelbare school, waar zij in 1964 hun eerste band vormden. Ze spelen voornamelijk Country. Maar ook buiten staan twee tenten met podia, KlubC en The Barn, waar onder andere het trio Samsoora op de dwarsfluit en viool een instrumentaal spectakel levert.

Om het festivalgevoel nog meer naar boven te halen krijgen de bewoners en omgeving een ticket die gescand kan worden, net als bij een festival voor jongeren. Bewoners en familieleden krijgen daarnaast een echt festivalbandje om de pols. Voor bewoners en familieleden van Voltawerk is het eten en drinken gratis op vertoon van het festivalbandje.

Buurtbewoners en omwonende betalen 1,50 per consumptie. Ook is er een springkussen, een sneltekenaar en een mini kunstautomaat, waarbij men voor 4 euro een pakje met kunst uit een oude sigarettenautomaat kan halen. Er zijn hapjes, drankjes, een ranjatap en natuurlijk is een festival niets zonder biertafels.

Het idee van dit popfestival is ontstaan vanuit de wens van de bewoners van zorgcomplex Voltawerk. ,,Onze bewoners, die veelal dementerend zijn, worden altijd erg blij van muziek en samenzijn”, vertelt Marissa van der Walle, welzijnscoach binnen Voltawerk.

,,Daarnaast maakt muziek vaak iets los bij deze groep mensen, ze vinden er herkenning in. Hoe we dit kunnen doen? Dankzij de hulp van heel veel vrijwilliger, familieleden, buurtbewoners en medewerkers van Voltawerk ZuidOostZOrg, die zich inzetten voor Voltapop. Bewoners en familieleden zijn zo enthousiast dat ze uit zichzelf voorstellen om te helpen waar ze kunnen’’, vertelt Marissa.

Datum: Zarerdag 30 juni | Tijd: 14.00 tot 18.15 | Line up: Zie hier het programmaboekje