Tsjerkepaad 2018 opent in Mariakerk Kortezwaag met workshop klokluiden

Gorredijk - De eerste Tsjerkepaad in de Mariakerk van Kortezwaag begint op zaterdagmiddag 7 juli tussen een en vijf uur met een workshop klokluiden.

Het thema van Tsjerkepaad is dit jaar Kerken en Gastvrijheid. Dit thema sluit helemaal aan bij het theaterspektakel De Klok Moat Werom dat van 11 oktober tot en met 15 oktober naast de kerk zal plaatsvinden. Tijdens de opening van Tsjerkepaad 2018 organiseert de theatergroep daarom van half twee tot drie uur een workshop klokluiden. Zodat wanneer de klok werom komt hij goed geluid kan worden.

Klokluider

Een ervaren klokluider zal aanwezig zijn om de deelnemers de fijne kneepjes van het luiden van de klok bij te brengen. Geoefend zal worden op een kleine luidklok, die in de kerk aanwezig is en beschikbaar is gesteld door Dirk Bruinsma, edelsmid uit Mildam. Natuurlijk zal het geleerde ook in praktijk gebracht worden door de klok in de toren te gaan luiden.

Voorafgaand zal een film vertoond worden hoe klokken gegoten worden. Deze film is van het museum Klok en Peel uit Asten, waar de oude klok van Kortezwaag nog altijd te bewonderen is. Deelnemers kunnen zich opgeven via info@deklokmoatwerom.nl Belangstellenden kunnen echter ook zo de kerk binnenlopen en wie zelf in het bezit is van een luidklok groot of klein mag hem rustig mee brengen. Deelname is gratis.

Oldeberkoop

De provinciale start van het 15e Tsjerkepaad is op zaterdag 30 juni in de Bonifatiuskerk in Oldeberkoop. Met het thema ‘Kerken en Gastvrijheid’ sluit Tsjerkepaad aan bij Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Onder de vlag van Tsjerkepaad openen deze zomer honderden kerken in Friesland hun deuren voor het publiek.

Er worden opnieuw tienduizenden bezoekers verwacht uit binnen- en buitenland. Dit jaar worden er vanwege Culturele Hoofdstad meer bezoekers verwacht uit het buitenland die de Friese kerken willen bezoeken, ook al omdat er meer bijzondere activiteiten zijn in de kerken dit jaar. Zo is in Langezwaag het Under de Toerproject Haren in de Wind te bezichtigen.

Tsjerkepaad begon in 2004 op initiatief van de Raad van Kerken Friesland met het openstellen van 25 kerken. Anno 2018 zijn meer dan 250 kerken open en bezoeken tienduizenden mensen op zaterdagmiddag de open kerken. Een volledig overzicht van kerken die meedoen is te vinden op www.tsjerkepaad.nl.