Openluchtmuseum It Damshûs breidt uit met moeras

Nij Beets - De meeste mensen kennen It Damshûs als het openluchtmuseum van de turf, de armoede aan het eind van de 19e eeuw of de stakingen en de opstand in de turf.

Minder bekend is het gedeelte waarin zichtbaar gemaakt wordt hoe de turfwinning het landschap veranderde. De ontwikkeling van plas- en drasland, via turfwinning, naar petgatenlandschap en uiteindelijk cultuurlandschap. Eigenlijk de loop van de geschiedenis van een groot deel van Fryslân.

Prioriteit

Van de eerdergenoemde landschapstypen was het plas- en drasland op het museumterrein nooit ontwikkeld. Er kwamen telkens nieuwe uitbreidingen die meer prioriteit hadden, zoals het kerkje, de winkel en kroeg van de veenbaas, het filmhûs met de speelfilm en het nieuwe entreegebouw.

Het afgelopen voorjaar is het thema ‘verandering van het landschap’ weer opgepakt en het plas- en drasgebied aangelegd. Het landschap bevindt zich deels onder en deels boven de waterspiegel. Hiervoor hebben studenten van de hogeschool Van Hall Larenstein een plan ontwikkeld.

Mestzak met water

In een graslandschap van onder andere zegge is een mestzak gevuld met water ingegraven, waardoor de grond deint. Het typische gevoel dat hoort bij veengrond. Een moeras pad loopt over het terrein en voert de bezoekers door een filmhut, waarin een filmpje wordt vertoond over het ontstaan van veen. Het terrein is bereikbaar via een ouderwets bruggetje, een zogenaamde draai.

Het moeras wordt op dinsdag 3 juli om 15:00 uur geopend door burgemeester Ellen van Selm van Opsterland. Tijdens de bijeenkomst speelt de Keltische folkgroep Itchy Fingers en wordt het filmpje voor de eerste keer vertoond.