Uitverkocht Iepenloftspul Jobbegea krijgt extra zondagmiddagvoorstelling

Jubbega - Omdat de voorstellingen van iepenloftspul Folk Sûnder Oeren van 28, 29, 30 juni en 1 juli zijn uitverkocht, komt er zondagmiddag vanaf drie uur een extra voorstelling. Kaarten zijn te bestellen via kaarten@ferdivedaasje-jobbegea.nl.

Folk sûnder oeren is voor het eerst opgevoerd in Simmer 2000 door de vier toneelverenigingen van Jubbega/Hoornsterzwaag, in de toenmalige Expansiehal. Nu is het Folk weer terug in Jubbega. Maar dan anders, als iepenloftspul in het bos bij De Line in het dorp Jubbega derde Sluis. Morgenavond is de première en daarna zijn er voorstellingen vrijdeag, zaterdag en zondag, steeds vanaf 20.30 uur. Omdat de voorstellingen heel snel zijn uitverkocht, hebben bestuur van de Stichting Ferdivedaasje Jobbegea en de spelers besloten een extra voorstelling in te voegen, op zondagmiddag vanaf15.00 uur. 

Het Friestalige iepenloftspul wordt geregisseerd door Tine Bijstra en Trienke Bron in het decor van kunstenaar Age Hartsuiker. Het kostuumontwerp is van Janna Jager. Folk sûnder Oeren wordt gespeeld door de leden van de vier amateurtoneelverenigingen uit Jobbegea/Hoarnstersweach ODI, Fleurich Fjierder, Heideblomke en O&O. De voorstelling wordt muzikaal begeleid door het zangkoor It Sjongfolk uit Jobbegea/Hoarsntersweach, dat in 2000 werd opgericht voor de eerste opvoering van Folk sûnder Oeren.

Folk sûnder Oeren is gebaseerd op het boek Volk zonder Uren van Evert Zandstra. Hierin beschreef Zandstra de miserabele omstandigheden waarin de mensen in de streek leefden aan het eind van het hoogveengebied, toen de vraag naar turf terug liep. Het grootste gedeelte van de turfgravers lukte het niet om elders een bestaan op te bouwen en hen restte dan ook werkloosheid en armoede.

Het verhaal en de uitvoering laten zien hoe de 'mienskip' het moest redden met elkaar. Dat verleden speelt nog steeds  een belangrijke rol in de mienskip.

www.ferdivedaasje-jobbegea.nl

https://www.facebook.com/Ferdivedaasje-Jobbegea-635204153193964/