Leerlingen Singelland Burgum volgen workshops imkeren en maken bijenhotel

Burgum - De leerlingen van Singelland Burgum kunnen een bijzonder Talentuur volgen, waarbij bijen centraal staan. Een imker vertelt in vier lessen wat imkeren inhoudt, de leerlingen bezoeken een bijenstal en maken een bijenhotel.

De leerlingen volgen een cursus imkeren, verzorgd door Jan Gerrit Aldershof, docent wiskunde, ICT en natuur-scheikunde én imker. In drie lessen leren de leerlingen wat een imker doet, hoe het bijenvolk leeft en waar ze op moet letten. De cursus wordt afgesloten met een excursie op dinsdag 3 juli naar een bijenstal, waar een imker een bijenkast laat zien en er over vertelt.

Ook maken de leerlingen een bijenhotel onder begeleiding van docente handvaardigheid Natasha Pachkina. Een bijenhotel is een plek waar de wilde bijen nestgelegenheid kunnen vinden. Tuinen worden steeds netter en daardoor is het steeds lastiger voor bijen om goede nestenplekken te vinden. De leerlingen leren wat belangrijk is voor een goed nest voor de wilde bij.

Verdwijnen

Er is in de media steeds meer aandacht voor insecten. Door onderzoeken komen we er achter dat er steeds meer insecten verdwijnen, tot wel zo’n 50% in de laatste 10 jaren. Bijen, waarvan er ongeveer zo’n 360 soorten in Nederland leven, hebben het ook erg moeilijk. Doordat er op de weilanden steeds minder bloemen bloeien en de tuinen in de dorpen steeds meer bestraat worden, is er ook minder plek voor de bijen.

In Nederland gebruiken we voor de landbouw, maar ook in privétuinen, nog steeds veel bestrijdingsmiddelen. Dit is slecht voor de bij, maar ook voor het grondwater en voor het milieu in het algemeen. Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving en daardoor bijvoorbeeld voor fruit en groenten. Zonder de bij zullen we geen koffie, appels, peren, aardbeien meer hebben. Ons land verdient meer dan een miljard aan het werk van de bijen.