Indoor Drachten stopt: internationaal springconcours gaat terug naar Zwolle

Drachten - Indoor Drachten wordt niet langer gehouden in het Congrescentrum Drachten. De organisatie heeft besloten het internationaal springconcours opnieuw te houden in de IJsselhallen in Zwolle, waar het eerder ook al was.

De IJsselhallen in Zwolle vullen zich in oktober weer met internationale springpaarden van over de hele wereld. Het internationaal springconcours komt weer terug na een afwezigheid van maar liefst zeven jaar. Om dit te realiseren hebben Teus van den Brink, Emmy Poppelaars en Jonny Roelofsen de handen ineen geslagen en staat topruiter Jeroen Dubbeldam hen bij als ambassadeur. Het evenement vindt van 18 tot en met 21 oktober plaats.

Aanleiding van de comeback is de stopzetting van Indoor Drachten, waar de organisatie van ‘Zwolle International’ destijds naar toe verhuisde. Bestuursleden Fred Lodewijk en Gerrit-Jan van de Pol hebben de knoop doorgehakt en besloten dat er geen nieuwe editie meer komt. ,,Daar was in januari tijdens het evenement al sprake van. Toen we na afloop van mijn veiling Sale of the Rising Stars bij elkaar zaten, zeiden de mannen: ‘Je mag het voortzetten als je wil. Wij sponsoren wel, maar houden er zelf mee op. Dat was voor Emmy en mij de eerste aanzet”, vertelt springpaardenhandelaar Teus van den Brink uit Nijkerkerveen.

Al snel kwam de terugkeer naar de IJsselhallen in Zwolle ter sprake. “Daar kwam ik al als twaalfjarig jochie om konijnen en geiten op de markt te verkopen. Toen Emmy en ik daar waren in februari, kreeg ik meteen weer dat goede gevoel. De mogelijkheden in de IJsselhallen zijn gigantisch. Het heeft ook uitstraling.” Ook bij Emmy Poppelaars voelde het goed. “We gaan het doen! Maar het wordt wel een ander concours dan voorheen met een andere look en zelfs op driesterrenniveau!”, vertelt de evenementenorganisatrice.

Jeroen Dubbeldam is met plezier ambassadeur en deelnemer van Jumping Zwolle. “Ja, Zwolle, dat is altijd blijven hangen. Dat was zo’n mooi concours. Gelukkig zijn daar een paar mensen serieus op ingegaan en staat het nu weer op de kalender. Ik denk op de achtergrond mee met het sportieve gebeuren. Het wordt een concours op driesterren en eensterren niveau, waarbij alle deelnemers ook nog een jong paard kunnen meenemen. Tweesterren niveau, daar hebben we het over gehad. Maar in zo’n hal en in zo’n stad, dan wil je toch meer? We willen mooie sport. Zo’n driehonderd paarden, dus niet te volle rubrieken”, vertelt Dubbeldam die in Zwolle werd geboren en daar opgroeide.

Op de vrijdagavond zal de Sale of the Rising Stars plaatsvinden, de springpaardenveiling die in Zwolle begon en naar Drachten mee verhuisde. “Het is wat kortdag om de veilingpaarden te vinden, maar we gaan ervoor. Uiteindelijk is oktober denk ik een betere maand om te veilen dan in januari omdat dan alweer veel ruiters naar Spanje vertrokken voor de springtouren daar. Ja, al met al is het wel een heel groot avontuur met hoge financiële risico’s, maar we kijken er naar uit”, vertelt Teus van den Brink.