Expositie in Sluisfabriek zoekt mee naar de toekomst van Drachten

Drachten - De officiële opening van Simmerdeis viel vrijdagmiddag samen met de opening van de expositie Bestemming Drachten in de Suisfabriek aan de Tussendiepen.

De expositie werd vrijdagavond geopend door wethouder Marjan Sijperda, die als openingshandeling een pakket bezorgde bij de Amsterdamse kunstenaar Yasser Ballemans, die de afgelopen week bivakkeerde in een hutje op zeven meter hoogte voor de Sluisfabriek. Sijperda gaf hem een actuele gemeentegids van Smallingerland, maar ook een oude kaart van de plaats.

Stickertjes

Bestemming Drachten is geen expositie zoals de meeste kunstliefhebbers gewend zullen zijn. Er hangen geen kant en klare kunstwerken aan de wanden, er staan geen kunstige beelden op sokkels en er kunnen geen kleurige stickertjes worden geplakt op de werken die verkocht zijn. In plaats daarvan kan de bezoeker zien hoe mensen met de hand kunnen baggeren en met de voeten in een vast ritme het water uit de bagger kunnen persen.

De expositie gaat over de toekomst van Drachten, maar geeft geen vastomlijnd beeld van die toekomst. In plaats daarvan wordt de bezoeker uitgedaagd mee te denken en te fantaseren over hoe Drachten er in de komende tijd uit kan gaan zien. Met hun reële en surreële ideeën nodigen Melle Smets & Kris De Decker, Henk Hofstra, Yasser Ballemans en William Speakman het publiek uit om Drachten met andere ogen te gaan ontdekken. Met hun kunstwerken en prototypes dragen zij bij aan de Visie Waterfront Drachten en bevragen zij de rol die kunst kan spelen bij gebiedsontwikkeling.

Melle Smets & Kris De Decker – Human Power Plant

Smets en De Decker onderzoeken met de Human Power Plant de mogelijkheden van een moderne samenleving, gedreven door menselijke spierkracht. In Drachten richten zij hun aandacht op een steunpilaar van de Nederlandse economie: de baggerindustrie. In De Sluisfabriek maken zij het publiek deelgenoot van hun onderzoek naar een baggerboot op spierkracht èn kun je zelf testen hoeveel energie jouw spieren opwekken.

William Speakman – Zoetwaterwereld

William Speakman filmde onder het oppervlak van verschillende wateren in en rondom Drachten. Zijn video-installatie Zoetwaterwereld dompelt de bezoeker onder in een schemerig grensgebied, een wereld tussen licht en donker. Onbekende onderwaterlandschappen doemen op uit de duisternis en waterplanten zweven als droomresten voorbij. Zo zou een amfibie zich kunnen voelen, een wezen dat leeft tussen water en land.

Yasser Ballemans

Bijna een week woonde Yasser Ballemans in zijn huisje op een 7-meter hoge paal voor De Sluisfabriek, afhankelijk van wat Drachtsters hem kwamen brengen: eten en drinken, maar ook verhalen en objecten die te maken hebben met bijzondere locaties in Drachten. Hiermee maakt hij kunst en een tentoonstelling die na vanmiddag voor iedereen te bezoeken is. Wanneer het Reisbureau vanmiddag is gedaald deelt Ballemans zijn ervaringen met het publiek. Op 15 juli, 26 augustus en 9 september organiseert hij tevens workshops waarbij het herontdekken van Drachten centraal staat. Aanmelden: info@taak.me

Henk Hofstra – It Eilân

In De Sluisfabriek staat een gigantische constructie. Dit wordt het drijvende sculptuur-eiland dat Henk Hofstra samen met Drachtsters gaat bouwen. De vraag hoe het Waterfront vorm moet krijgen, stelt Henk Hofstra namelijk het liefst aan Drachtsters zelf. In een serie workshops nodigt hij iedereen uit om samen met hem te bouwen aan beelden voor de toekomst. Het sculptuur-eiland wordt in september 2018 te water gelaten. Workshops zijn dit weekend, 6 en 7 juli, 13 en 14 juli. Aanmelden: info@taak.me.

Foto’s Fokke Wester

Stadsmarkeringen Drachten

De tentoonstelling maakt deel uit van Bestemming Drachten, een initiatief van de gemeente Smallingerland voor stadsmarkeringen in de vier windrichtingen van Drachten. Impressies van de kunstwerken voor Noord-, Oost- en Zuid-Drachten zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Bestemming Drachten 2018 is tot en met 7 oktober te bezoeken op vrijdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

www.bestemmingdrachten.nl

Meer informatie, interviews en persfoto’s:

Christiane Bosman, 06 -241 104 19