Drachten heeft zijn koopzondag: ‘En nu positief verder!’

Drachten - Ook in Drachten kun je nu op zondag boodschappen doen. In de rest van Nederland kijken ze daar al niet meer van op, maar voor Smallingerland is het vandaag een historische dag. ,,En nu met dit positieve gevoel vooruit’’, zegt Yntze de Vries (ELP).

Met het slaan van een gong hebben de toevallig aanwezige meisjes Christel en Anna vanmiddag officieel de eerste koopzondag ingeluid. Of Open Zondag, zoals de ondernemers in Drachten het liever noemen. Daarmee omzeilen ze het inmiddels beladen begrip Koopzondag en bovendien is het uitnodigender, zegt bedenker Douwe Blom, sinds kort voorzitter van winkeliersvereniging Ha&Ie. Voorlopig wordt het aantal Open Zondagen beperkt tot eentje per maand. Wel zijn de meeste supermarkten elke zondag open.

Lakei

De viering werd ingeluid door de wethouders Robert Bakker, Roel Haverkort, Marjan Sijperda, Piet de Ruiter en Eric ter Keurs, die elk begeleid door een in rood geklede lakei en een bestuurslid van Ha&Ie vanuit een andere richting langs het historische assenkruis het carillon naderden. Oud-centrummanager Trea Westra verwelkomde de bestuurders en de belangstellenden op het middelpunt, waar twee muzikanten van Crescendo met een kort muziekstuk de viering starten.

Robert Bakker was als ondernemer (de ELP-wethouder was tot voor kort directeur van Kijlstra Beton) blij met de start van de Open Zondagen. ,,Ik ben hier vlakbij opgegroeid, dus dit is voor mij bekend terrein. En ik kom hier nog graag. Het is mooi om te zien hoe dit hier leeft.’’ Burgemeester Tom van Mourik was met zijn partner Irene Overduin wel aanwezig, maar hij koos er bewust voor om geen rol te spelen. ,,Dit is polityk ûnderwerp, dus dit is it feestje fan de wethâlders.’’

Speerpunt

ELP-fractievoorzitter Yntze de Vries, die de afgelopen vier jaar veel aandacht besteedde aan de koopzondag, er een speerpunt van maakte in de jongste verkiezingen en daaraan ook de forse winst van zijn partij dankte, was blij dat het eindelijk zover was. Toch hoeft zijn partij zich nu niet op te heffen, zegt hij, omdat er nog genoeg ander werk te doen is.

,,De lêste jierren hat der in protte negativiteit west, dit kin in belangryk omslachpunt wurde. Elkenien fielt dit as in posityf momint en dy positiviteit moatte wy fierder brûke en ynsette. Sjochris wat wy hjir allegear oan moais ha: de Drachtsterfeart, Simmerdeis, in prachtich theater, it Innovatiecluster, it Raadhuisplein en gean sa mar troch. Wy moatte no alle energy op in positive manier stekke yn it fierder foarút helpen fan Drachten. Dit kin in moai begjin wêze om mei fierder te gean.’’

Leuke oeroeren

Ruth Hut, de onderneemster die in december nog tevergeefs actie voerde voor twee koopzondagen rond kerst en oud& nieuw, was blij dat ze eindelijk los kon. ,,Het is heerlijk om vandaag te werken.’’ Haar collega Douwe Beintema was al even enthousiast. ,,Wy hoege der noch gjin ekstra personeel foar op te roppen, myn frou en ik dogge dit hjoed tegearre. Mar dit binne wol leuke oeroeren.’’

In het hele centrum waren vanmiddag activiteiten, zoals muziek, optredens door acts van Simmerdeis en een springkussen voor de jongste jeugd op het Moleneind. Vooral door het fraaie zomerweer waren ook de terrassen steeds goed bezet.

Foto’s Fokke Wester