Simmersnein: ‘Bedankt vrijwilligers, publiek en vooral: zon!’

Drachten - Met een zomers spektakel is vandaag Simmerdeis 2018 afgesloten. Laweidirecteur Stef Avezaat bedankte in zijn slotwoord alle vrijwilligers en bezoekers. ,,Maar vooral: bedankt Zon!’’

Theater- en muziekfestival Simmerdeis 2018 werd over vier dagen bezocht door ruim 30.000 mensen. Het weer zat gedurende het hele weekend mee en dat kwam de sfeer bijzonder ten goede. De bijzondere voorstelling Finestra Aperta, waarin circus- en muziektheater elkaar ontmoetten, draaide al vanaf begin juni en de laatste vier voorstellngen waren al uitverkocht voor het festival begonnen was.

Locatievoorstellingen

Ook de YoungGangsters bij de Sluisfabriek werd met open armen ontvangen. Zij speelden DisasterLicious, een theaterspektakel waarvoor zelfs ramptoeristen stalen zenuwen nodig hadden. Het keiharde actietheater resulteerde zelfs in een waterballonnen gevecht. Heel knus theater vond plaats op het groene Schiereiland vlakbij het Slingepark, waar familievoorstelling Kanoet werd gespeeld. Ruim 2500 mensen bezochten de locatievoorstellingen.

Vrijdagavond ging het denkbeeldige dak er af toen de kleurenpoeder door de lucht vloog tijdens de bijzondere en enorme optocht The Color of Time, die werd mogelijk gemaakt door dansers uit de wijde omtrek. De rest van de avond staken de gekleurde deelnemers nog vrolijk af bij de rest van de festivalbezoekers. Danny Vera en Michelle David & The Gospel Sessions zorgden voor een diverse en druk bezochte show op de zaterdag. Door het gehele park popten er bijzondere voorstellingen en parades op. De Wegenstreitsguest bewogen zich met lange stelten door het publiek en bezoekers maakten maar al te graag gebruik van De Relaxerette waarin een rondje gedraaid kon worden in een hangmat. Ook Het Redactielokaal, onderdeel van Lân fan Taal, werd druk bezocht. Bezoekers typten er met enthousiasme gedichten op ouderwetse typmachines. Micro Shakespeare vroeg ook om eigen inbreng: met z’n tweeën kon er een korte show worden gemaakt.

Simmersnein

Zondagmiddag werden bezoekers verrast door lokale samenwerkingen. Drumschool Drachten zorgde voor een bijzondere performance samen met skaters van Skatepark Drachten. Er werd met enthousiasme geknutseld bij de Keet waar plastic bootjes werden gemaakt van afval, die vervolgens te water werden gelaten bij de bijzondere Floating Cities van Carolien Adriaansche. In verband met de eerste koopzondag in het centrum van Drachten reden speciale electrische Simmershuttle auto’s en voer een veerdienst in de vaart.

Jeangu Macrooy sloot het festival vanmiddag in het Slingepark af met zijn bijzondere soulsound, Na afloop van alle festiviteiten stroomden de festivalbezoekers langzamerhand richting huis en bleef er een groen terrein over. Anders dan voorgaande jaren was het terrein ditmaal schoon. De recycle-bekers (mwet statiegeld) die dit jaar op Simmerdeis zijn geïntroduceerd, bleken een enorm succes. De kleine borg die festivalbezoekers betaalden zorgden ervoor dat de bekers niet langer op de grond belanden maar werden ingeleverd bij de bars. Een mooie stap naar een steeds duurzamer festival.

Volgend jaar vind de dertiende editie van Simmerdeis plaats van donderdag 27 juni tot en met zondag 30 juni.

Kijk hier voor de verslagen van donderdag, vrijdag en zaterdag

Foto’s Fokke Wester