Turfvaarders op weg naar Leeuwarden

Appelscha/Gorredijk/Nij Beets - Op hun tocht van Appelscha naar Culturele Hoofsdstad doen de schepen die meedoen aan de Turfvaartdagen Appelscha volgende week woensdag ook It Damshûs in Nij Beets aan.

De Turfvaartdagen beginnen dit weekeinde. Vrijdag 13 juli verzamelt een konvooi historische schepen zich op de grens van Drenthe-Friesland aan de Drentse zijde van de Damsluis. De Turfroute loopt namelijk door Drenthe, Friesland en Overijssel. Op de vrijdagavond varen de historische en traditionele schepen via de Opsterlandse Compagnonsvaart prachtig verlicht naar Appelscha. De schepen blijven het gehele weekend in Appelscha liggen en bieden de mogelijkheid om van binnen bezichtigd te worden.

Museumschepen

Aan de Turfvaartdagen Appelscha wordt ook dit keer deelgenomen door veel authentieke schepen uit het hele land, waaronder de museumschepen De Aebelina, de Rot uit Rottevalle en De Familie Trouw uit Veendam. Behalve de museumschepen zijn er ook oude opduwers, skûtsjes, tjalken, pramen en sleepboten te bewonderen.

Zaterdag en zondag blijven de schepen in Appelscha en zondagavond vertrekken de schepen naar Oosterwolde, en de daarop volgende dagen naar Gorredijk, Nij Beets en Oudega, waarna ze vrijdagavond 20 juli in Leeuwarden aankomen. Het konvooi met de traditionele schepen vanuit Dokkum komt Leeuwarden van de andere kant binnenvaren.

Ambachtsmarkt

In Appelscha blijven ze twee dagen liggen met een grote cuturele markt op zaterdag en een ambachtsmarkt op zondag. Woensdag komen ze aan bij it Damshûs in Nij Beets. Eens in twee jaar bezoeken de oude skûtsjes, tjalken, pramen en opdrukkers it Damshûs, dit jaar zal dit door de aansluiting bij culturele hoofdstad een extra feestelijk tintje krijgen.

Vanuit de richting Gorredijk zullen de boten vergezeld van het statenjacht tussen 12.00 en 14.00 uur de Schouwstraslûs passeren. Ze worden daar verwelkomd door de oude turfboten van it Damshûs en vervolgens net als vroeger door vrouwen/paarden en kinderen naar it Damshûs gejaagd worden. Rond 14.00 uur zullen de laatste schepen aanmeren bij de steigers van it Damshûs.

Onstuimig Schuim

Als de schepen aangemeerd zijn is er een optreden van de muziekgroep Onstuimig Schuim, deze groep zal ook de rest van de dag/avond voor een vrolijke noot zorgen. De oude historische schepen zijn deze middag /avond voorbelangstellenden ook te bezichtigen. Langs de wal is er ‘s middags een kleine markt van allerlei producten uit de streek, it Damshûs is open en heeft tijdens deze dag een terras aan de kanaalkant, waar koffie, thee en ijswordt geserveerd. De dag met een folkloristische tintje wordt om 21.00 uur afgesloten met muziek van Onstuimig Schuim.

Op donderdag 19 juli om 9.00 uur worden de schepen met de vrouwen/paarden en kinderen het dorp weer uitgejaagd. In volle vaart gaat het dan verder naar de Culturele Hoofdstad.