Wâldwei zaterdag dicht voor de Fossielvrije Elfwegentochtparade

Drachten - De N31 (Wâldwei) wordt zaterdag tijdelijk afgesloten voor de Elfwegentochtparade.

De Wâldwei gaat tussen vijf uur ‘s ochtends en zes uur ‘s middags in beide richtingen dicht tussen de afslag Nijega en de afslag Overijsselselaan bij Leeuwarden. De afsluiting is in verband met de Elfwegentochtparade. Er zijn diverse omleidingsroutes ingesteld die met borden staan aangegeven.

Omleidingsroutes

Verkeer van Drachten naar Leeuwarden vice versa kan gebruik maken van de Centrale As (N356) en dan bij afslag Hurdegaryp de Rijksstraatweg (N355). deze route wordt aangegeven door borden met nummer 2 erop. Verkeer vanuit Harlingen, Marssum kan gebruik maken van de Haak naar Heerenveen en dan via knooppunt Heerenveen (A7) naar Drachten.

Rijkswaterstaat rijdt met een aantal elektrische en waterstof auto’s mee met de parade van de Elfwegentocht om de ontwikkeling van schone brandstoffen te stimuleren. Rijkswaterstaat richt zich actief op de tank- en laadinfrastructuur voor waterstof en elektriciteit langs de rijkswegen. Ook het wagenpark van Rijkswaterstaat kent inmiddels meer dan 100 elektrische auto’s.

Elfwegentochtparade

Op 14 juli wordt in Friesland een poging gedaan het wereldrecord Elektrische Voertuigen in het Guiness Book of Records te verbreken. Een optocht van duizenden fietsers, steppers, auto’s, zonneboten, elektrische bussen en vrachtwagens en ga zo maar door, trekt deze dag van Nijega naar Leeuwarden Centrum. Kijk voor meer informatie over de Elfwegentochtparade op www.elfwegentocht.nl

Astronaut en ambassadeur van de aarde Dr. André Kuipers vlagt zaterdag in Drachten de slotparade van de Elfwegentocht af. Tijdens een ontbijtsymposium spreekt Kuipers vanaf zeven uur voor ruim 600 ondernemers en genodigden in De Lawei. Vervolgens vlagt hij om tien voor negen de stoet van meer dan 100 fossielvrije voertuigen af, van stint tot shovel. Kuipers is overtuigd van het nut van de Elfwegentocht: ,,Als het mis gaat met de aarde, kunnen we nergens anders heen.’’

Slotparade

De gemeente Smallingerland en Friesland Lease bieden iedereen de gelegenheid om met fossielvrije voertuigen aan deze parade van meer dan 100 voertuigen mee te doen. Zo rijden vanuit omliggende gemeenten elektrische voertuigen mee en begeleidt de politie de parade op elektrische motoren.

De slotparade start bij De Lawei en enkele straten worden daarom afgesloten, waaronder de Gauke Boelensstraat, Tjalling Wagenaarstraat, Oliemolenstraat, Lange West en Noorderhogeweg. Gezamenlijk trekken de deelnemers aan de parade onder politiebegeleiding en in een feestelijke stoet naar de Wâldwei (N31).

De eerste twee weken van juli stond Friesland in het teken van de Elfwegentocht, georganiseerd door de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Het is een feest zonder een druppel benzine of diesel. Zo veel mogelijk weggebruikers reizen fossielvrij en steden, dorpen, scholen en bedrijven werken samen om er twee weken feest van te maken.

Anno 2030

Tijdens de Elfwegentocht reist iedere dag een andere provincie met duurzaam vervoer richting Fryslân, om te ontdekken waarom onze provincie dé circulaire regio en proeftuin van Nederland is. Ook de NOS is van de partij, dus heel Nederland kijkt mee.

De Elfwegentocht is bedacht door studenten, die met de tocht aandacht vragen voor een duurzame toekomst en willen laten zien dat fossielvrij reizen nu al mogelijk is. Er zijn meer duurzame evenementen, zoals zonneboot races, fietstochten en een rondrit met voertuigen op waterstof.

Afsluiting is zaterdag de Elfwegenparade, de langste parade met elektrische voertuigen ooit, een wereldrecord. Alle fossielvrije voertuigen kunnen meedoen. Denk aan solar-auto’s, Tesla’s, Hesla’s, bussen op waterstof, ligfietsen, elektrische boten, scootmobiels, skelters, rolschaatsen… Alles waarmee we kunnen laten zien hoe vervoer anno 2030 er uit zal zien.

Er rijden onder andere elektrische auto’s en boten, groengasauto’s, Segways, skelters en scootmobiels. De Elfwegentocht maakt deel uit van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland en behoort hiermee tot het programma van Leeuwarden – Fryslân 2018.

De Elfwegentocht parade start op de N31 tussen Garijp en Nijega. Rijkswaterstaat sluit maar liefst 13,5 kilometer snelweg af en de naastgelegen vaart voor duurzame vaartochten op het water. Er is dus ruimte genoeg voor duizenden steppers, auto’s, bussen, vrachtwagens, zonneboten en alle andere denkbare fossielvrije vervoersmiddelen. De tocht beweegt zich naar het centrum van Leeuwarden waar een groot publiek de hele stoet kan bewonderen. De stoet eindigt rondom de Elfstedenhal en WTC Expo en wordt afgesloten met een groot feest.

Plastic Soup

Voor de Plastic Soup Foundation is dit een uitgelezen kans om onderzoek te doen naar zwerfafval langs de snelweg en een grote opruimactie te organiseren. De Friese afvalverwerker Omrin levert materiaal en zal het gevonden afval duurzaam verwerken.

Frisian Motors uit Bakkeveen, dat louter elektrische voer- en werktuigen produceert, werkt samen met zonnepark de Griene Greide, het grootste zonnepark van Nederland met maar liefst 27.000 zonnepanelen in Garyp. Hier zal een bonte verzameling van elektrische voertuigen komen die via de stroom van het zonnepark hun accu’s kunnen laden voor de parade. Ook Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen starten hier en sluiten met hun elektrische wagenpark aan in de stoet.

Circulair Friesland verzamelt haar leden en sympathisanten om 09.45 uur bij Caparis aan in Drachten, om rond 10.00 uur te vertrekken richting de start. Ook Poiesz doet mee. Tijdens de Elfwegentocht rijden alle 22 vrachtwagens van Poiesz op blauwe, milieuvriendelijke diesel.

Ook het wagenpark van Caparis rijdt fossielvrij en de afgelopen dagen kwamen de 2300 medewerkers zoveel mogelijk op een groene manier naar het werk. Onderdeel van deze parade is de Elfwegenfietstocht, georganiseerd door het Wielercomité Surhuisterveen.