KBS De Reinbôge uit Burgum wint wisselbeker verkeersexamen Tytsjerksteradiel

Burgum Basisschool KBS De Reinbôge uit Burgum heeft dit jaar op het Verkeersexamen de meeste punten behaald. De school heeft hiermee de wisselbeker Verkeersexamen 2018 van VVN gewonnen.

Op 28, 29 en 30 mei organiseerden de gemeente Tytsjerksteradiel en Veilig Verkeer Nederland (VVN) het jaarlijkse praktisch verkeersexamen. Meer dan 300 leerlingen van groep 7 en 8 van vrijwel alle basisscholen uit de gemeente deden hieraan mee. Wethouder Rommert Dijk heeft vandaag de winnende leerlingen verrast en de wisselbeker uitgereikt.

Verkeersexamen

De gemeente Tytsjerksteradiel organiseert jaarlijks het verkeersexamen voor alle leerlingengroep 7 en 8. Tijdens het VVN schriftelijk Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. Daarna ondergaan de leerlingen een praktisch verkeersexamen. Hier wordt getoetst of de leerlingen de opgedane verkeerskennis goed kunnen toepassen in het echte verkeer. Ook een fietscontrole maakt onderdeel van het examen uit. Dit jaar deden meer dan 300 leerlingen mee, waarbij zo’n 60 ouders de handelingen van leerlingen op de controleposten controleerden.

Wisselbeker

De wisselbeker is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Bij de VVN is bekend dat het verkeersexamen onder basisscholen in de gemeente Tytsjerksteradiel al jaren met succes wordt uitgeoefend. Het beschikbaar stellen van de wisselbeker door VVN is een beloning vanwege de deelname en de resultaten die de scholen bereiken. Het is de vierde keer dat de wisselbeker uitgereikt wordt.

De commissie die bepaalt waar de wisselbeker naar toe gaat, is onafhankelijk en bestaat uit de deskundigen die betrokken zijn bij het verkeersexamen. De commissie heeft de resultaten van het schriftelijk en praktisch verkeersexamen getoetst, maar ook de resultaten van de fietscontrole. Met in totaal 70 punten is KBS De Reinbôge de winnaar. Het is al de derde keer dat De Reinbôge deze eervolle titel behaalt.

Enthousiaste verkeersouders hebben hard hun best gedaan om deze overwinning binnen te halen. Zij hebben onder andere de hele route met alle leerlingen geoefend. Daardoor haalde deze school op het praktisch examen een gemiddelde van minder dan een halve fout per leerling. De tweede plaats wordt gedeeld door De Arke uit Burgum en OBS De Bolster uit Eastermar met 64 punten.