Succesvol programma La Forsa in Smallingerland

Drachten - Als afsluiting van de lessen van de meidengroep La Forsa organiseerden de dames zaterdagmiddag een Sport & Health Event bij Brede school de Wiken in Drachten.

Er waren allerlei sporten te doen en gezonde hapjes en drankjes te proeven. Juvat Westendorp, soapster, danser en ambassadeur van de landelijke aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) zette iedereen in beweging met zijn aanstekelijke dansmoves. Onder leiding van wereldkampioene taekwondo Samira El Idrissi uit Drachten is La Forsa een goed voorbeeld van een krachtig concept door het bundelen van ideeën, budgetten en organisaties. Het La Forsa programma is mede mogelijk gemaakt door GGD Fryslân, de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (M.O.S.), Sportbedrijf Drachten en JOGG Smallingerland.

Zelfvertrouwen

Samira El Idrissi is net als Juvat Westendorp ambassadrice van het landelijke JOGG. Met La Forsa heeft zij als doel om jonge meiden van 13 tot 16 jaar meer te laten bewegen en zich bewust te laten worden wat een gezonde leefstijl met hun doet. Een gezonde leefstijl is in deze niet alleen bewegen en gezond eten, maar is ook gericht op het vergroten van het zelfvertrouwen, je mentaal goed voelen, je positie in de samenleving en je relaties met de omgeving.

Tijdens de lessen hebben de meiden vanaf begin februari 2018 in 20 weken kennis gemaakt met allerlei sporten. Daarnaast was er tijd om te praten, te leren en ervaringen te delen. De kracht van het programma is dat de meiden zelf bepalen welke sporten ze gaan doen en welke thema's worden behandeld. Of er een tweede La Forsa-groep in Smallingerland van start gaat is nog niet zeker, maar de meiden geven aan dat ze alle meiden een La Forsa-ervaring gunnen.

JOGG

Smallingerland is sinds juni 2012 een JOGG gemeente. Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal.