Burgum dankzij nieuwe weg eindelijk weer een geheel

BURGUM - Met de opening van de doorgaande weg door Burgum is het dorp eindelijk weer een geheel geworden.

Aanpassingen op detailniveau blijven er mogelijk bij de donderdag heropende H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg. Wethouder Rommert Dijk accentueerde dit lichtjes in zijn toespraak vooraf. Hij liet vooral blijken trots te zijn op het bereikte resultaat. “Wat kinne wy grutsk hjirop wêze”.

Einde aan stoplichten

Het herinrichten van de doorgaande weg of ‘Grutte Dyk’ betekent een einde aan stoplichten, een stille introductie van Shared Space of Dielde Romte en meer oog voor fietsers en wandelaars. Voor de Centrale As maakte alle verkeer, incluis bussen en vrachtwagens, gebruik van deze stoplichtrijke weg. Belangrijk voor de provincie is volgens gedeputeerde Johannes Kramer vooral geweest dat het Kansen-in-Kernen (KiK)-project hier van onderop gestalte heeft gekregen. ,,Ik hoopje dat jimme der wiis en tefreden mei binne. Wy binne der wiis mei at jimme der wiis mei binne”, zo hield hij de tientallen toehoorders voor.

Met de voorbereidingen zijn een kleine tien jaar gemoeid geweest. ,,Hjoed jouwe wy de dyk werom oan ús ynwenners”, aldus Dijk. Hij bedankte speciaal de Vereniging voor Dorpsbelangen en de ondernemersorganisatie HIMBO voor hun inbreng. Beide Burgumer organisaties zijn intensief bij het project betrokken geweest, maar hebben ook als klankbordgroepen gefungeerd.

Ien

De meer natuurlijke verbinding die er nu tussen oostelijk en westelijk Burgum is, bracht voorzitter Piet Bruining van Dorpsbelang ertoe te spreken over opnieuw één geheel dorp. ,,Burgum is no einliks wer ien gehiel.” Hij concludeerde dat KWS als aannemer, incluis enkele kunstwerken, solide en kwalitatief hoogwaardig werk heeft geleverd. Degenen die alsnog tips hebben over een verdere verbetering riep hij op zich te melden bij de vereniging. In stilte is het eerste signaal al afgegeven: onbekenden plaatsten langs de route rood omrande verbodsbordjes met 30 km. Er mag nu 50 km per uur worden gereden.

De weg werd officieel heropend door gedeputeerde Johannes Kramer die door acteur/politieman Hans Broekemans per mini-zijspan bij een stoplicht arriveerde. De bediening hiervan bleek in handen te zijn van wethouder Rommert Dijk. Na groen licht weerhield een verbodsbord beiden evenwel door te gaan op de ingeslagen weg, zodat er een noodstop moest worden gemaakt. Een inderhaast opgetrommelde ambtenaar draaide dit bord snel om, zodat het verbod onklaar werd en een nadeel veranderde in een voordeel.

Zaterdag feest

Om te vieren dat alle werkzaamheden aan de doorgaande weg zijn afgerond, viert Burgum zaterdag 21 juli feest in het centrum. Het feest in de Schoolstraat en op het Hendrik Bulthuisplein in Burgum begint om 10.00 uur. Er is van alles te doen. Zo rijdt er een treintje, ‘tovert’ clown Auke met ballonnen en zingt cowboy Billy de sterren van de hemel. Er is suikerspin, een kinderkermis met een zweefmolen, ballenbak, springkussens, draaimolen en de oudere kinderen kunnen zich vermaken in de bungee jump. Alle attracties zijn gratis en natuurlijk zijn alle winkels open.

Foto’s Jelle Raap