Langst durende maansverduistering van deze eeuw te zien op vrijdag 27 juli

Burgum - Op vrijdagavond 27 juli is het Volle Maan rond de klok van half elf. Bovendien is er een bijzondere maansverduistering te zien, het gaat om een verduistering die in meerdere opzichten uniek genoemd mag worden.

De Volle Maan staat altijd tegenover de zon aan de hemel; maar uitgerekend op de avond van 27 juli beweegt die Volle Maan door de schaduw van de aarde. Er is dus sprake van een totale maansverduistering. Deze keer is het verschijnsel goed in onze streken te zien, de Maan zal bloedrood kleuren. Het begin van deze maansverduistering start om 21:30 uur, wanneer de maan opkomt; de totaliteit eindigt om 23:13 uur. Het is daarmee de langst durende maansverduistering van deze eeuw (bijna twee uur!).

Avondster

Diezelfde avond is ook de planeet Mars goed te zien, hij is de gehele nacht zichtbaar als een heldere, oranjerode ‘ster’; in het sterrenbeeld Steenbok, op enige afstand rechts onder de Maan. Er is nóg een opmerkelijk fenomeen te zien aan het firmament: de Avondster (lees: planeet) Venus verdwijnt geleidelijk van het toneel. Kort na zonsondergang, als het nog volop schemert, is Venus nog goed zichtbaar, een heldere lichtstip, laag aan de westelijke hemel. Kijk vanaf 22.00 uur, een vrij uitzicht is wenselijk. En als Venus achter de horizon verdwijnt, dan kun je nog tot na elf uur de maansverduistering volgen…

Observeum – museum & sterrenwacht aan de Menno van Coehoornweg in Burgum is op vrijdagavond altijd open vanaf 19:00 tot 22:00 uur, maar blijft op 27 juli bij heldere hemel wat langer open: tot de maansverduistering ten einde is. Vóór de verduistering begint, geven de deskundigen toelichting op alles wat er aan de hemel te zien is en beantwoorden ze vragen. De entree speciaal voor deze avond is voor museumkaarthouders en kinderen tot 6 jaar gratis, tot 16 jaar betaal je 1,50; volwassenen betalen 2,25 per persoon.

Meer info op www.observeum.nl