‘Smalle Ee in het maanlicht’ trekt tientallen kijkers

Smalle Ee - Tientallen auto’s stonden vanavond dwars geparkeerd in de berm langs de Bûtendiken even buiten Smalle Ee. De maankijkers stonden daar eerste rang met hun verrekijkers en camera’s.

Toch viel de voorstelling voor veel bezoekers wat tegen. De maan stond al lang en breed boven de horizon, toen sommigen nog stonden te wachten op de opkomst. Die was namelijk gemist door de sluierbewolking. Toen de maan wel werd opgemerkt was hij flets en vaag, terwijl een bloedrode maan werd verwacht. Wel was Mars zichtbaar, vlak onder de maan.

Statief

Thijs van der Wijk uit Drachten had al vroeg de camera klaar staan op het statief. Hij is anders niet bijzonder geïnteresseerd in het heelal, maar de langste maansverduistering van de eeuw laat hij zich niet ontglippen. ,,Ik koe it thús fan it balkon ôf ek wol sjen, mar dit like my moaier. Froeger op de middelbere skoalle koe ik de stjerrebylden wol fine, de Grote Beer en de Kleine Beer, mar ik wit der no neat mear fan. In oantal jierren lyn hiest sa’n ding mei in sturt, in komeet, ja. Dy hie’k hjir sjoen en doe moast ik de oare deis nei Athene. Dêr wie ik frij let en doe tocht ik: no wol ik ris sjen oft ik dy sturt hjir ek sjen kin. En ja hear, ik fûn him.’’

Voor Luppo Deuntjer en zijn vrouw Gepke is Smalle Ee een pover alternatief, want liever hadden ze het natuurverschijnsel vanaf Ameland gezien. Deuntjer is Waddengids en komt regelmatig op de eilanden. ,,Ik haw fan’e middei ek noch te Waadrinnen west, mar Gepke moat moarn wurkje, dus wy koenen der net bliuwe.’’ Toen ze vanavond de bloemen in het huis van hun dochter in Boornbergum water hadden gegeven besloten ze een omweg te maken via Smalle Ee.

Ringen

,,Want yn dizze buert hast hjir it moaiste sicht. Wy wenje yn ‘e Drait en dêr hast eins nergens echt frij sicht. Mar fan it Waad ôf sjochst it fansels noch folle moaier, want dêr is it pas echt tsjuster.’’ Deuntjer had al contact gehad met zijn dochter, die de maansverduistering volgde vanaf het Griekse eiland Zakynthos. ,,Dêr koest mei in fierrekiker sels de ringen om Saturnus sjen. Ik soe sa ek net witte wêr’t ik dy fine moat, mar der wie ien by harren dy hat it sjen litten.’’

De familie Verleg uit Drachten heeft de visite, hun vakantievrienden Gerry en Mary Pastor uit Uithoorn, meegenomen naar het polderdijkje. ,,Ik vind fotografie leuk en ik wilde vanavond met de maansverduistering proberen wat foto’s te maken. Maar ik wilde hier niet alleen heen, daarom zijn zij meegegaan’’, vertelt Antje Verleg. ,,Maar ik had niet gedacht dat er zoveel mensen hierheen zouden komen. Het valt mij trouwens wel tegen, hij is heel vaag en ik krijg hem ook niet goed in beeld.’’

Klein rood stipje

,,Hij wordt nu toch wel wat mooier hoor’’, vindt Mary Pastor. ,,En ja, als hij maar een keer in de zoveel tijd komt, dan moet je toch wel even gaan kijken.’’ Voor veel mensen blijkt het de eerste keer van hun leven dat ze bewust de planeet Mars zien, die als een klein rood stipje onder de maan hangt. ,,Heel bijzonder’’, vindt Gerry Pastor.

De maansverduistering duurt bijna twee uur. Op het moment dat de maan uit de schaduw van de aarde schuift en vanaf links langzaam weer licht wordt, zijn de meeste auto’s al weer verdwenen.