Tentoonstelling plattelandsfoto’s Henk Aalderink-prijs in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - De winnende foto van de Henk Aalderink-prijs is samen met negen andere mooiste inzendingen te bewonderen in een speciaal samengestelde tentoonstelling. Deze tentoonstelling is de hele maand augustus te zien in de hal van het gemeentehuis in Beetsterzwaag.

De fotowedstrijd werd uitgeschreven door de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten. Winnaar werd een foto van Dingena Mol, die de jury beoordeelde als een heel mooie menselijke foto, waarin het moment prachtig is vastgelegd. De symboliek van de toekomst, te vinden in de kinderen, spreekt tot de verbeelding. Bij de selectie is vooral gelet of de foto laat zien dat het platteland spannend en vernieuwend is, geloof heeft in de toekomst, bruist van de energie en leeft. Bovendien is de omschrijving die bij deze foto hoort heel treffend. Die sluit naadloos aan bij de P10-programmalijn Platteland en Stad, een van de onderwerpen waar de P10 aandacht voor vraagt.

Stadskinderen

Dingena Mol omschrijft haar foto zelf als volgt: ,,Voor stadskinderen is het o zo belangrijk om te weten waar de aardappels vandaan komen. Op biologische zorgboerderij ‘De Boterbloem’ onder de rook van Amsterdam kwam groot en klein af op de jaarlijkse aardappelrooidag in augustus 2017. Misschien was dit wel de laatste keer dat op deze plek de aardappels uit de grond gehaald konden worden, want de boerderij moet verdwijnen vanwege een oprukkende stad, terwijl dit kleine paradijs juist zorgt voor de noodzakelijke verbinding tussen stad en platteland.”

Burgemeester Ellen van Selm, voorzitter van de P10: ,,Geweldig dat er zoveel belangstelling was voor deze fotowedstrijd. Met de wedstrijd hebben we fotografen uitgedaagd te laten zien hoe levendig en bruisend het platteland is. Door de foto’s in alle aangesloten P10 gemeenten tentoon te stellen laten we zien wat er allemaal op het platteland gebeurt. De P10 bestaat tien jaar en met deze fotowedstrijd geeft het netwerk een bijzondere invulling aan de jaarlijkse Henk Aalderink-prijs.”

De P10

In 2008 startte de P10 met tien grote plattelandsgemeenten om de schoonheid, dynamiek en vraagstukken van het platteland onder de aandacht te brengen. Inmiddels zijn er 17 gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en zorgen ervoor dat de stem van het platteland gehoord wordt. De P10 werkt samen met de VNG, overheden en verschillende andere organisaties.

De tentoonstelling is de hele maand augustus te zien in het gemeentehuis van Opsterland aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag tijdens de reguliere openingstijden. Hoofdstraat 28, 9244 CR Beetsterzwaag. De tentoonstelling maakt een rondreis langs de andere P10 gemeenten. De gemeente Hof van Twente neemt de tentoonstelling in september over. In oktober is de tentoonstelling in de gemeente Berkelland te bezichtigen. Meer informatie op de website www.p-10.nl.