Zondagmiddag biedt variatie op Veenhoopfestivalterrein

De Veenhoop - De zondagmiddag wordt een bijzonder fenomeen op het Veenhoopfestival. Al een paar jaar is het programma uitverkocht, maar naast de feesttent ontstaat een festival op zich.

Het officiële programma is te vinden in de feesttent, maar daarbuiten zorgen de bezoekers zelf wel voor hun eigen festival, zo lijkt het. Van alle kanten komt muziek en wie er tussendoor loopt hoort een wonderlijke mix. Want terwijl uit de ene speaker hiphop klinkt, staat een eindje verderop een zanger het levenslied te zingen en schalt vanaf een van de boten langs de wal onophoudelijk Meatloafs’ Paradise by the Dashboardlight.

Schuimkanon

Vanaf die zelfde boot spuit een gigantisch kanon een grote bult schuim het kampeerweiland op. Het zorgt dat tot ver in de omtrek wolken van zeep door de lucht zweven. Vlakbij staat een picknicktafel op een pallet te dobberen in een zwembad. Het lijkt of de jongelui aan de tafel op een mechanische rodeostier zitten, die ongecontroleerde bewegingen maakt.

Roodhuiden

Om tien voor vier komt een groep roodhuiden in colonne het festivalterrein opgewandeld. Ze komen in vrede en kijken belangstellend hoe de in de rondte rijdende brommer wordt gerepareerd. ,,Ja, wy binne allegear fan de selde stam’’, antwoordt een van de vrouwen met een kleurige tooi desgevraagd. ,,Wy komme hjir fanút Noardoast Fryslân. Ie, Damwâld, de Westereen, Driezum, dy hoeke.’’

Ook een bijzondere verschijning is Petra Yntema uit Easterein, die dankzij haar kunstige en puntige kapsel in de menigte snel is terug te vinden. PeetPunk, noemt ze zich zelf, al lijkt PeetKunst een betere benaming.

Opschriften

De organisatie heeft regels gesteld voor de hoogte van de wagens op het terrein en de boten langs de oever van de Wijde Ee, maar toeh staan er nog flinke forten, zoals die van de groep Tynsters. Ook al moet er tegenwoordig een borg worden betaald voor caravans en tenten, om te voorkomen dat ze net als vroeger op de laatste festivaldag massaal in de hens gaan, in veel gevallen lijken de onderkomens het na maandag niet al te lang meer te zullen maken. Veel caravans zijn voorzien van kleurige opschriften, die niets te raden overlaten van de bedoeling van de kampeerders.

Foto’s Fokke Wester