Friese paard in Museum Opsterlân

Gorredijk - In Museum Opsterlân wordt zaterdagmiddag de expositie 'Het Friese paard in beeld' geopend door wethouder Libbe de Vries van Opsterland.

De opening vindt plaats om 13.00 uur ‘s middags, daarna is de kunstexpositie te bezichtigen voor de genodigden. De tentoonstelling duurt tot en met 5 november.

Kunst

Het Friese Paard In Beeld toont werken van landelijk bekende kunstenaars uit heel Nederland. Zij verbeelden het Friese paard in verschillende kunstdisciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Het Friese paard is een van de meest iconische paardenrassen ter wereld. Daarnaast is het een van de oudste paardenrassen van heel Europa. Hoog tijd om het Friese paard de ode te brengen die het verdient. Deelnemende kunstenaars zijn Jorieke Savelkouls, Rein Halbersma, Els Posthumus, Marc de Jong, Erwin van Zijl, Jessica van Dijk, Marja Smits, Nanouk Weijnen, Nicole Adriaansen, Dioni ten Busschen, Hendrik Elings, Els van der Glas, Anja Arends en Sietse Wiersma

Op 28 augustus, 17 september en 10 oktober zijn er speciale Friese Paard Arrangementen. In samenwerking met Stoeterij It Swarte Paert in Hemrik organiseert Museum Opsterlân dan een dag die in het teken staat van Het Friese Paard. ’s Ochtends staat vanaf tien uur op het programma een bezoek aan de stoeterij waar ook een lunch geserveerd wordt en ’s middags vanaf half twee wordt de expositie in het Museum bezocht. In het museumcafé ‘Lokaal 1’ wordt de dag afgesloten met een High Tea. Per keer kunnen maximaal 30 mensen mee. Opgave via e-mail: info@museumopsterlan.nl of via telefoon: 0513 – 462930.

Draverijshow

Verder zijn er tijdens de expositie drie bijzondere evenementen. Op 25 augustus is er in Gorredijk een Draverijshow in samenwerking met de Stichting Friese Dravers. Op 21 september wordt er vanaf 20.00 uur in het Museum een lezing gegeven door Jorieke Savelkoul, de auteur van het boek Het Friese Paard. Aan bod komen vragen als: Hoe ver terug gaat de geschiedenis van het Friese paard? Hoe Fries is het Friese paard eigenlijk?

In haar boek vertelt Savelkoul het verhaal van het Friese paard, voor paardenliefhebbers en liefhebbers van het Friese paard, voor Friezen en voor diegenen die zich graag verdiepen in geschiedenis. Het vertelt immers ook het verhaal van Friesland zelf en van een Nederlandse, Europese en zelfs een wereldgeschiedenis aan de hand van dit paardenras en een levend stukje Nederlands erfgoed. Jorieke Savelkouls studeerde in 2010 cum laude af als historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in internationale betrekkingen, Europese geschiedenis, koloniale geschiedenis, Niet-Westerse geschiedenis en geschiedenis van de Koude Oorlog.

Swarte Paert

Op 19 oktober wordt er vanaf 20.00 uur een lezing gegeven door Udo de Haan, stalmanager van It Swarte Paert, adviseur van het Fries Stamboek en alom bekend in de tuig- en mensport met het Friese Paard. Udo werkt sinds november 2015 samen met Stoeterij Het Swarte Paert. Zowel aangespannen als onder het zadel heeft hij ruime ervaring en heeft hij veel kampioenschappen op zijn naam geschreven.