Dierenambulance redt verlaten ooievaarsjong

Terwispel - Een verlaten ooievaarsjong is door Dierenambulance Zuidoost Friesland gered vanaf een silo. Voor een tweede jong kwam de hulp te laat.

De Dierenambulance werd gebeld door de veehouder in Terwispel, op wiens silo een ooievaarspaar een nest had gebouwd. De ouders waren al een poos niet bij het nest geweest en een van de twee jongen was al naar beneden gevallen. Met hulp van de brandweer van Heerenveen konden de medewerkers van de dierenambulance bij het nest komen.

Beschikbaar

,,Als wij de hoogte in moeten, zoals hier bij de silo of anders soms in een boom, dan bellen we altijd met de brandweer. En dan is het maar net welk korps beschikbaar is. Toevallig kwam nu het korps van Heerenveen, maar het had ook net zo goed dat van Beetsterzwaag of Gorredijk kunnen zijn’’, zegt Melissa Hazenoot van DA ZOF.

Zij was het ook die mee ging de hoogte in om het ooievaarsjong uit het nest te halen. ,,Nee, dat vond ik niet eng. Waarschijnlijk was het voor die ooievaar enger dan voor mij. Het dier was heel passief, ik denk dat ze misschien al een week of zo alleen in het nest had gezeten.’’

Gissen

Waarom de ouders het nest hebben verlaten, weet Hazenoot niet. ,,Het komt ook niet zo vaak voor. Het is mogelijk dat ze door de droogte van de afgelopen tijd voor zichzelf al niet genoeg te eten konden vinden, maar dat is een beetje gissen. Wat ik wel weet is dat de jongen soms zelf de zwakste uit het nest duwen, dat komt bij meer vogelsoorten voor.’’

Het jonge dier is door de dierenambulance naar vogelasiel De Fûgelhelling in Ureterp gebracht. Als het sterk genoeg is om voor zichzelf te zorgen wordt ze in de omgeving van Terwispel weer vrijgelaten.

Foto’s Dierenambulance Zuidoost Friesland