Onthulling drie nieuwe schilderijen van Theo de Feyter op Tinco tentoonstelling

Beetsterzwaag - Tjeerd van Bekkum, dircteur van LF2018, heeft donderdag in het Grietenijhuis in Beetsterzwaag samen met wethouder Libbe de Vries op de Tinco-tentoonstelling drie nieuwe schilderijen onthuld.

De onthulde schilderijen zijn gemaakt door Theo de Feyter, archeoloog, kunstenaar en Syrië kenner. Hij verbleef een week als artist in residence in Beetsterzwaag in het kader van de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt’. Hij exposeert in het Grietenijhuis met gouaches, die de locaties verbeelden die Tinco 150 jaar geleden in het huidige Syrië heeft bezocht.

2018 moet begin zijn

,,Friesland is na een periode van krimp 10 jaar geleden door LF2018 met zo’n 60 projecten ook internationaal weer goed op de kaart gezet. Friesland heeft ook zoveel te bieden. We moeten niet stoppen. 2018 moet het begin zijn. Het plan is om elke tien jaar een biënnale in Friesland te organiseren en daarmee te gaan pieken’’, aldus Van Bekkum.

Opsterland springt er volgens hem uit vanwege de vele culturele activiteiten die met name in Beetsterzwaag worden georganiseerd, zoals historisch Beetsterzwaag, het Kunstweekend, de concerten van Cultbee en de Culturele Hoofdstraat. ,,Ook de Tinco tentoonstelling met als aanvulling de expositie van Theo de Feyter is hier een goed voorbeeld van.”

Verbreed

Volgens Heleen Verhage van de organisatie begon het met alleen Tinco, maar heeft de tentoonstelling zich gaandeweg verbreed. ,,Zo werd het aangevuld met de expositie van Theo de Feyter, een tiental lezingen, een speciaal programma voor de basisscholen met filmpjes en lespakketjes en dan nog deze onthulling. We gaan proberen de expositie met twee weken te verlengen, zodat ook de kinderen van de andere basisscholen deze expositie kunnen bezoeken. Alles is hiervoor al geregeld, we wachten alleen nog op toestemming van Cannes.”

Theo de Feyter schilderde tijdens zijn verblijf in Beetsterzwaag drie panden in het dorp die verbonden zijn met Tinco en zijn familie. Het zijn het Lycklamahuis waar Tinco is geboren, het Eysingahuis waar Tinco in 1871 zijn eerste museum voor Oosterse Oudheden vestigde en het Grietenijhuis (Hoofdstraat 17), waar de huidige tentoonstelling over Tinco Lycklama is. Het eerste schilderij bevindt zich voor de onthulling in de entreehal, het tweede in het trappenhuis en het derde op de bovenetage waar ook de expositie van de andere schilderijen van Theo is te bezichtigen.

De schilderijen van de “Lycklama-panden” zijn nog tot en met 9 september te zien, mogelijk twee weken later.

Tekst Japke Weij