Lezing Friese adel: oars as oars

BEETSTERZWAAG - In het Lycklamahuis in Beetsterzwaag is donderdagavond 30 augustus om 20:00 uur de lezing Friese adel: oars as oars (anders dan anders).

Spreker is Bearn Bilker, normaal burgemeester van Kollummerland en hier in de hoedanigheid van voorzitter van de Stichting Staten en Stinzen. Aan de hand van enkele voorbeelden van families, onder andere de Harinxma’s, de Sytzama’s, de Heemstra’s maar ook zeker de Lycklama’s, vertelt hij over de typische trekken van de Friese adel. In Friesland was veel adel. Bijna elk dorp had wel een edel geslacht op een state. Waren de Friese adellijke families anders dan adel elders in het land of in het buitenland? Hoe is de adel ontstaan en hoe is het hen vergaan?

Dit is de negende lezing van de lezingenserie door prominente sprekers op de donderdagavond bij de Tinco Lycklama Tentoonstelling Een Friese jonker in de Oriënt, die tot 23 september in Beetsterzwaag (Friesland) te zien is. Hier wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries, die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. De lezingen worden bijna elke week gehouden.

Onderwerpen zijn onder meer het Oriëntalisme, Tinco in de stad van de Perzen en Tinco in Syrië. Kijk voor het complete programma van de lezingen op www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen. De locatie is het statige Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco, waar onder meer geschilderde portretten hangen van de ouders van Tinco en onlangs de hele stamboom van Tinco Lycklama à Nijeholt is aangebracht. Buiten de lezingen om is dit pand niet toegankelijk voor publiek. Reserveren aanbevolen!

De lezingen worden georganiseerd door Historisch Beetsterzwaag samen met Cultbee in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Link naar documentaire van Omrop Fryslan: https://www.npostart.nl/fryslan-dok/16-06-2018/POW_03690251

Locatie: Lycklamahuis, Hoofdstraat 80, 9244 CP Beetsterzwaag

Datum: donderdagavond 30 augustus 2018

Tijdstip: 20:00 uur; ontvangst vanaf 19:30 uur

Entree: 5 euro

Kaartverkoop: Voorverkoop aan de kassa van de Tinco Tentoonstelling en online met toeslag via www.historischbeetsterzwaag.nl en op de avond zelf ook bij de kassa aan de zaal.

Het volledige lezingenprogramma is te vinden op: www.historischbeetsterzwaag.nl/lezingen