Wethouder schiet bijna in de roos bij opening NK kruisboogschieten

Gorredijk Wethouder Libbe de Vries heeft gisterochtend in sportcentrum Kortezwaag het Nederlands Kampioenschap Kruisboogschieten geopend. de wethouder schoot ene pijl en raakte bijna de roos.

In Sportcentrum Kortezwaag kwamen zondag 250 sporters bijeen voor het Nederlands Kampioenschap Kruisboogschieten. De deelnemers streden in verschillende disciplines. Naast deze wedstrijd werden er ook demonstraties verzorgd.

Het kampioenschap werd georganiseerd door de Kring Noord van de Nederlandse Kruisboog Bond (NKB), die in het Noorden negen leden kent: Aalden, Assen, Boijl, Dedemsvaart, De Knipe, Donderen, Schoonoord, Valthe en Witteveen. De vereniging in De Knipe telt dertien leden uit heel Friesland, onder wie de toppers Geeuwke van der Heide uit Oudega en Theo Kleiterp uit Gorredijk. In het zuiden van Nederland telt de sport veel meer beoefenaars.

De schutters kwamen in actie op 25 banen van 20 meter lengte, waar ze dertien pijlen mochten schieten, drie voor proef en tien ‘voor het echie’. Het gemiddeld over het afgelopen seizoen bepaalde in welke klasse de schutter uitkwam. Daarnaast waren er 5 banen van 10 meter voor de categorieën jeugd en dames. Verder was er het zogenaamde wipschieten, waarbij een doel in een twaalf meter hoge paal geraakt moet worden.

Foto’s Henk Stoelwinder