Fotoboek bij Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG - Van de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’ wordt een fotoboek uitgebracht met de ondertitel ‘Een unieke tentoonstelling in beeld’.

Het boek is vormgegeven door Pat Belgers van Trillend Huis, die ook het ontwerp van de Tinco Tentoonstelling heeft gemaakt en de tentoonstelling heeft gebouwd. Tijdens de Landgoeddag Lycklamahûs op zondag 2 september is het boek voor het eerst te koop bij de Stichting Historisch Beetsterzwaag. Voor 7,50 euro wordt het verkocht in de Notariskoepel, schuin achter het Lycklamahûs.

Documentaire

Hier wordt die dag ook de documentaire van Omrop Fryslân over Tinco gedraaid, en staan enkele panelen met achtergrondinformatie afkomstig uit de tentoonstelling in Cannes van vorige zomer opgesteld. De Tinco Tentoonstelling zelf is in het Grietenijhuis, Hoofdstraat 17, en is die middag met korting te bezoeken, entree 3,50 euro. Wegens het grote succes is deze tentoonstelling met twee weken verlengd tot en met 23 september (woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur).

De Landgoeddag wordt georganiseerd door de Gemeente Opsterland. De locaties zijn: Lycklamahûs, Hoofdstraat 80, ingang achterzijde, het achter het huis gelegen Lycklamapark met de Notariskoepel en de Tropische Kas in de overtuin van het Lycklamahûs. Van 13 - 17 u worden onder andere lezingen en rondleidingen gegeven. Bezoekers kunnen rondstruinen in de tuin en in het huis, parkwandelen en ontdekkingen doen. Verder zijn er diverse activiteiten voor kinderen. De entree is gratis.

Friese jonker

In de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’ wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen.

Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes (Zuid-Frankrijk) waar hij opnieuw een museum opende en respect verwierf. In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation is de collectie van Tinco tijdelijk teruggekeerd naar Beetsterzwaag.

Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een bijzondere kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden-Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet.

Meer informatie op: www.historischbeetsterzwaag.nl