Oldtimers en koffie bij café Marktzicht

Drachten - Als je dan toch op zondag moet werken, dan kun je net zo goed tegen oud blik aankijken, vonden Ronald van der Molen en Teunis Spits. Daarom was er zondagmiddag de eerste Cars & Coffee bij Café Marktzicht.

Kroegbaas Ronald van der Molen en ambachtelijk schilder Teunis Spits spraken veertien dagen geleden met elkaar over de eerste ‘normale‘ koopzondag. Ze hoorden dat winkeliersvereniging Ha&Ie de al geplande Oldtimerdag had afgeblazen, omdat ze de organisatie niet rond konden krijgen en omdat ze het toch wel wat een oubollig evenement vonden en nadachten over een frissere invulling.

Cars & coffee

Al pratende kwamen Van der Molen en Spits op het idee om een Cars & Coffee te houden, zoals die ook vaak door verzamelclubs worden georganiseerd. Van der Molen is zelf de trotse bezitter van een oude Lancia uit 1968, terwijl Spits in een oude Amerikaan rijdt en voor zijn werk vaak auto’s ‘oud’ moet maken. Spits zorgde voor een affiche met een authentieke uitstraling en via de sociale media werd wat bekendheid gegeven aan het laagdrempelige evenement.

Bij elkaar kwamen er zondagmiddag rond de twintig bijzondere auto’s op de Oudeweg, waarbij de bestuurder meestal ook even de tijd nam om de andere wagens te bekijken. Een motorclub die een oldtimerbeurs in Menaldum had bezocht maakte tijdens de toertocht een uitstapje naar Drachten, om ook hier het ‘oude blik’ te kunnen bewonderen.

Skroefke

Al met al was er genoeg enthousiasme om het evenement volgende maand te herhalen, stelt Van der Molen. ,,It waar wie prima en it wie wol relaxt. Wy ha gjin easken steld, want binnen dy oldtimerklubs is faak noch wol ferskil fan miening. Dan keure se in auto ôf omdat der in ferkeard skroefke yn sit, mar sa wolle wy net. De iene oldtimer sjocht der út as nij, de oare docht krekt syn bêst om it der sa âld mooglik útsjen te litten. Hjir mei alles.’’

,,Mar it is wol belangryk dat der wat mear te dwaan is yn it sintrum. As de ûndernimmers sels neat dogge, dan hat it eins ek gjin doel om iepen te gean, der moat wol wat te beleven wêze, fine wy.’’

Foto’s Harry van der Linde