Expositie in Sudergemaal

NIJ BEETS - Het Sudergemaal bij Nij Beets geeft in september en oktober een vervolg aan TOCHT met een expositie, een bootarrangement en een lezing in It Damshûs.

Wie denkt dat met het einde van de succesvolle TOCHT de belangstelling voor het Alddjip (Koningsdiep) is verdwenen heeft het mis. Het Sudergemaal bij Nij Beets geeft er in september en oktober een vervolg aan met een expositie, een bootarrangement en een lezing in It Damshûs.

In het kader van LF2018 werden in juni bustochten en culturele activiteiten georganiseerd in het prachtige gebied langs het Koningsdiep en de Boarn, van Bakkeveen tot aan Jirnsum. Vanaf 8 september (tot 21 oktober) is er een foto-expositie van dit gebied in het historische Sudergemaal bij Nij Beets. De voorzitter van Stichting Beekdallandschap Koningsdiep, Piet Dijkstra verricht de opening. Er zijn veelzeggende foto’s van Hans Brandsma (Aldeboarn) en nieuwe (drone-)opnames van Fred Kok met daarnaast historisch kaartmateriaal en informerende verhalen. Tijdens de openingsuren laten vrijwilligers de indrukwekkende pompen van het gemaal draaien. Er is bovendien een bootarrangement samengesteld om een bijzonder stukje Alddjip te verkennen dat doorgaans alleen per schaats of met een kano/roeiboot bereikbaar is. Een gids vertelt over de loop van en de begroeiing langs het water. Het varen wordt gecombineerd met een bezoekje aan Piers Hiem (23 en 29 september, 7, 14 en 20 oktober).

In It Damshûs volgt 4 oktober een lezing over de ontstaansgeschiedenis van het Koningsdiep door Dennis Worst, promovendus bij de Fryske Akademy.

Het Sudergemaal aan de Ripen vormt een onderdeel van het openluchtmuseum It Damshûs en wordt gedragen door vrijwilligers. De belangstelling voor het gemaal, de exposities en de activiteiten neemt toe. Dit zomerseizoen hebben al meer dan 1000 mensen een bezoek gebracht aan deze bijzondere plek waar het Polderhoofdkanaal de Nieuwe Vaart binnenstroomt.

Openingstijden Sudergemaal en fototentoonstelling: elke zaterdag- en zondagmiddag tot en met 21 oktober van 13.30 – 16.30 uur. Voor het bootarrangement en overige informatie: www.damshus.nl.