Draitfestival verbindt door samen een leuke dag te vieren

Drachten - Voor de negende keer werd zaterdag het Draitfestival gehouden. Onder de titel Saturday Drait Fever kwamen bezoekers van alle leeftijden aan hun trekken.

Het festival is ooit opgezet om de leefbaarheid in de wijk te verhogen en de onderlinge band tussen de bewoners te versterken. Door er samen een leuke dag van te maken wordt de ‘Mienskip’ sterker, niet alleen binnen de woonwijk, maar ook met bezoekers uit de rest van Drachten.

Schoolkermis

Bezoekers konden kiezen uit een veelheid van activiteiten en presentaties, zoals de Pauperfontein, de schoolkermis en de grote reünie. Die was bedoeld voor iedereen die ooit in de Drait gewoond, gewerkt of geschoold heeft en/of nog een binding met de Drait heeft. Voor wie niet zo bekend is met de geschiedenis van de wijk die in de jaren zeventig Drachten over de Hogeweg heen tilde, had de historische vereniging Smelne's Erfskip een interessante presentatie gemaakt. In de kerk De Arke was bovendien een kunstexpositie te zien.

Het Draitfestival werd geopend door Yntze de Vries, die in een motor met zijspan werd ‘ingevlogen’. Vervolgens waren tussen winkelcentrum en Bredeschool activiteiten als Woodcarving en shuffleboard, boogschieten, broekhangen, massagestoel, luchtkussen en oud-Hollandse spelen. De Stichting Buick 28-24 SIX Brandweer toonde de oude brandweerwagen en vooral jonge gasten maakten gebruik van het aanbod om ook eens met de brandspuit te spuiten.

Rode Stip

Op het Carré-terrein van Talant (het oude Maartenswoudenterrein) kwam een grote groep motorrijders langs met spectaculaire motoren om de clienten en bewoners van Talant me te laten genieten. Bezoekers konden op portret, maar wie juist beslist niet op de foto wilde kon dat laten weten met een rode stip op het gezicht. Zeven mensen maakten gebruik van die mogelijkheid.

Voor de inwendige mens konden bezoekers terecht bij een poffertjeskraam en Surinaamse broodjes en als een rode draad liep de muziek door het programma, met optredens van Zanger Rinus, Zanger Willem (Kruijt), Gurbe Douwstra, De Sadelrûkers, Trio Penottie, Rockin'4, Friends of Soul en The Ment. Tussendoor draaiden DJ Nique en DJ Ronald plaatjes.

Foto’s Harry van der Linde