6000 bezoekers op zonnig Easterbarren

Eastermar - Het jaarlijkse straat- en muziekfestival Easterbarren trok zaterdag door het mooie weer naar schatting zo'n 6000 bezoekers naar Eastermar.

Zo’n 5 à 6 duizend mensen kwamen zaterdag af op het jaarlijkse straat- en muziekfestival Easterbarren in Eastermar, is de inschatting van de organisatie. ,,Het weer zat dan ook heel erg mee. Dat had niet beter gekund’. Dorpsplein it Breed stond vol toen Elske DeWall om half drie de opening verzorgde.

Twaalf podia

Daarna was in de dorpskern een route langs 12 podia op de Beimastrjitte en de grote en kleine TeijeTolstrjitte. Een ‘woordcarver’ liet zijn kunsten zien, schilders exposeerden, jeugdcircus Saranti was er. Verder een grote verscheidenheid aan bands en koren. Tussen de optredens op de trailer op it Breed door liet blaaskapel “Sjoklup Lutkewierum” op hilarische wijze hun muzikale kwaliteiten horen.

De containerdrummers van De Marko's gaven ‘s middags diverse optredens bij Easterbarren. In een 'kliko' zit best veel geluid, zo lieten de drummers aan de bezoekers horen. Deze bijzondere muzikale omlijsting op vuilcontainers kon op enthousiaste reacties en veel belangstelling rekenen.

Skûtsjes

Op It Wâltsje kon het publiek skûtsje de Rot uit Rottevalle bezichtigen. Kinderen mochten in de vaart van It Wâltsje spelen met de elektrisch bestuurbare mini-skûtsjes van het Skûtsjemuseum in Earnewâld; en met het eigen skûtsje It Doarp Eastermar konden liefhebbers een rondje meevaren op de Burgumermar. Aan het begin van het avondprogramma werd de bemanning gehuldigd omdat ze dit jaar het kampioenschap in de A-Klasse van de IFKS behaalden.

Het afsluitende avondprogramma was weer op de trailer op it Breed. De bands Vreemdt uit Sumar, Wooden Moons uit onder andere Surhuisterveen, FreightTrain (waarvan de zanger en gitarist uit Eastermar komen) en Black Velvet uit Dokkum zorgden ervoor dat een prachtige dag een swingende afsluiting kreeg. ,,Het is een feest om zo’n feestje te mogen organiseren!’’ aldus het bestuur.