Tinco Tentoonstelling wegens succes verlengd

BEETSTERZWAAG De tentoonstelling Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt is verlengd tot en met 23 september.

Ook kunnen de schoolkinderen in de start van het nieuwe schooljaar dan nog op bezoek komen. Opmerkelijk is, dat nogal wat bezoekers ‘iets hebben’ met het onderwerp, ook letterlijk. Een dame uit Wolvega bracht meteen al de eerste week een koperen schild met het familiewapen van de Lycklama’s, afkomstig van haar grootmoeder. Sweachster Durk Schroor kwam met een ingelijst familiewapen van de Lycklama’s aan dat al sinds jaar en dag bij hem in de schuur hangt. Beide wapens hebben een plek gekregen in de tentoonstelling.

In de tentoonstelling ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt’ wordt het bijzondere verhaal verteld van een bijna vergeten adellijke Fries die opgroeide in Beetsterzwaag en als jonge man ruim drie jaar door de Oriënt reisde. Na terugkomst in zijn geboortedorp richtte Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) een museum in met bijna 700 oosterse voorwerpen die hij had verzameld tijdens zijn reizen. Een paar jaar later verhuisde hij naar Cannes (Zuid-Frankrijk) waar hij opnieuw een museum opende en respect verwierf. In samenwerking met het Musée de la Castre in Cannes en de Tinco Lycklama Foundation is de collectie van Tinco tijdelijk teruggekeerd naar Beetsterzwaag.

Behalve de collectie brengt de tentoonstelling de reis van Tinco Lycklama in kaart en maakt men kennis met zijn leven en werk. Bovendien biedt de tentoonstelling een bijzondere kijk op Syrië aan de hand van foto’s uit de tijd van Tinco in combinatie met schilderijen van de hedendaagse archeoloog en kunstschilder Theo de Feyter. Zijn gouaches tonen plekken in het Midden-Oosten waar Tinco 150 jaar geleden is geweest, zoals Damascus, Aleppo, Palmyra en Beiroet.

Meer informatie op www.historischbeetsterzwaag.nl

Recent is het fotoboek Een unieke tentoonstelling in beeld gebracht van de drukpersen gerold, een mooi aandenken en het is te koop voor 7,50 euro, in de tentoonstelling en via de website.

Locatie: Grietenijhuis (het oude gemeentehuis), Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag

Periode: verlengd t/m 23 september 2018

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Entree: 5 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis, mits onder begeleiding)