Ernstig zieke kinderen voor één dag piloot op Vliegveld Drachten

DRACHTEN - Voor 31 chronisch zieke en gehandicapte kinderen tussen 6 en 17 jaar komt zaterdag 8 september een droom uit als zij zelf een vliegtuig mogen besturen en daarmee een echte Hoogvlieger worden.

Deze jeugdige piloten-in-de-dop zijn door Stichting Hoogvliegers uitgenodigd om die dag op Vliegveld Drachten onder begeleiding van ervaren piloten een vlucht te komen maken, daarbij vergezeld door ouders/verzorgers en broertjes/zusjes.

Dankzij de inzet van het eigen ambulancevliegtuig van Stichting Hoogvliegers kunnen ook bedlegerige kinderen deze vlucht maken. Elk kind krijgt na afloop van zijn of haar vlucht een vliegbrevet uitgereikt.

De vluchten worden uitgevoerd met 11 sportvliegtuigjes, afkomstig van vliegvelden verspreid over heel Nederland. In de omgeving van Drachten zal tijdens deze Hoogvliegersdag dan ook een toename waarneembaar zijn van vluchten met dergelijke vliegtuigjes.

Deze dag wordt ook dit jaar weer tot stand gebracht in nauwe samenwerking met onder andere Stichting Vliegveld Drachten, de Serviceclubs Kiwanis Drachten en Tafelronde 53 Drachten, Vliegclub Fryslân en FlightLevel.

Voor de kinderen begint de dag al speciaal, want zij worden ’s morgens in een konvooi van vrachtwagens vanaf Lunchhuis De Lauwers in Surhuisterveen onder begeleiding naar Vliegveld Drachten gebracht.

Naast vliegen kunnen de kinderen op de Hoogvliegersdag nog aan vele andere activiteiten deelnemen. Zo kunnen zij uitgebreid oefenen op simulatoren, is er een springkussen en kunnen ze zich uitleven op een hele grote sjoelbak. Ook Keep them Rolling is aanwezig met hun indrukwekkend materieel.

Ruim 30 vrijwilligers zijn tijdens deze dag actief om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Over Stichting Hoogvliegers

Stichting Hoogvliegers bestaat ruim 10 jaar en heeft in ieder jaar van haar bestaan bijna 1.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar, die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, een unieke dag laten beleven door ze te laten vliegen in een helikopter of vliegtuig. Even een dag niet denken aan het ziek zijn, maar aan het recht houden van hun toestel – want als de omstandigheden het toelaten, dan mogen ze tijdens hun vlucht zelf sturen. Inmiddels mogen dan ook bijna 10.000 kinderen zich Hoogvlieger noemen.

Op vrijwel alle vliegvelden in Nederland worden jaarlijks Hoogvliegersdagen georganiseerd, waar grote groepen kinderen met elkaar een leuke dag aangeboden krijgen. Samen met brandweer, politie, stoere vrachtwagens, limousines, sportauto's en vooral helikopters en vliegtuigen beleven ze een geweldig avontuur. Door de aanschaf van een ambulancevliegtuig in 2011 werd het mogelijk om ook bedlegerige kinderen met een speciale brancard zo’n onvergetelijke dag te bezorgen. Daarnaast worden ook individuele vluchten georganiseerd, waarbij een kind wordt gekoppeld aan een piloot die vliegt vanaf een vliegveld in hun eigen buurt. Zo kan elke dag, en door heel Nederland, met de kinderen worden gevlogen.

Voor meer informatie zie: www.stichtinghoogvliegers.nl.