Debreczenyi’s vieren eeuwfeest in Drachten

Drachten - In de rugbykantine aan de Noorderdwarsvaart wordt zaterdagmiddag vanaf vier uur gevierd dat de familienaam Debreczenyi 100 jaar in Nederland is.

,,Onze opa is in 1918 naar Nederland gekomen en hij is hier gebleven’’, vertelt Wiebren Debreczenyi. Alle personen met de achternaam Debreczenyi of Debreczeni in Nederland zijn familie van elkaar.

Aansterken

József Debreczenyi verbleef in 1916 drie maanden bij een gezin in Hilversum omdat zijn ouders het moeilijk hadden in Hongarije. In die jaren kwamen meer Hongaarse kinderen naar het Westen, om de zorgen te vergeten en aan te sterken.

Een deel van die kinderen bleef, maar de tienjarige József ging wel terug. Na twee jaar besloot hij toch opnieuw naar Nederland te gaan en toen kwam hij terecht in het gezin van wagenmaker Douwe Kramer in Oudega.

Genationaliseerd

Daar leerde hij het vak van timmerman. Hij trouwde met Elisabeth Bouma, met wie hij elf kinderen kreeg. Op 23 oktober 1952 is hij genationaliseerd tot Nederlander en vier jaar later gaf hij Nederlandse les aan zijn landgenoten die waren gevlucht nadat de Hongaarse opstand door de Russen was neergeslagen.