Wereldkampioenschap Dogfrisbee komt naar Houtigehage

Houitigehage - Het Wereldkampioenschap Dogfrisbee wordt op 5, 6 en 7 oktober gehouden op het voetbalveld van SV Houtigehage.

Het is voor het eerst dat het WK in Nederland wordt gehouden. Het WK wordt georganiseerd door Fly’em High Dogfrisbee en een groep vrijwilligers.

Hondensport

De spectaculaire hondensport Dogfrisbee bestaat al sinds 1998 in Nederland, maar nog nooit is er een Wereldkampioenschap in ons land geweest. Op 5, 6 en 7 oktober 2018 wordt het voetbalveld van SV Houtigehage omgetoverd tot dogfrisbee wedstrijdveld. Alle dagen zijn er activiteiten van 10:00 tot 17:00 uur op het terrein aan de Dúnoardswei in Houtigehage. Op vrijdag is de laatste mogelijkheid om zich nog te kwalificeren voor het WK, op zaterdag en zondag is dan de wedstrijd zelf. Er worden 100 deelnemers uit tien landen verwacht.

Reint Elzinga en Yvette Le Noble-Elzinga van Fly’em High maken dit mogelijk. Zij wonen in Boelenslaan en hebben hier een trainingslocatie voor dogfrisbee. Al meer dan 15 jaar is dogfrisbee een onmisbaar onderdeel van hun leven. Zij geven lessen en workshops, organiseren wedstrijden en geven demonstraties op grote en kleine evenementen door heel Nederland.

UFO

Reint Elzinga, bestuurslid van de UFO (overkoepelend dogfrisbee orgaan), vond het tijd dat het WK naar Nederland komt. De grote wedstrijden werden tot 2014 in Amerika gespeeld. In 2014 heeft het WK voor het eerst in Europa plaatsgevonden (in Zwitserland), in 2016 in Duitsland en in 2018 komt het dus naar Nederland. Friesland staat dan in de dogfrisbee geschiedenis in een rijtje met bijvoorbeeld Texas, Colorado, en Californië.

Bezoekers van het WK kunnen in de freestyle klasse adembenemende shows verwachten, waarin hond en baas binnen twee minuten verschillende trucjes laten zien. De ‘handler’ gooit de frisbee op verschillende, kunstzinnige manieren en de hond vangt deze door zijn hele lichaam in te zetten.

Show op muziek

Bijzonder: Iedereen geeft zelf de muziek op die tijdens de show gespeeld wordt. Het doel is dan ook dat de show bij de muziek past. Daarnaast wordt ook nog de focus van de hond op de frisbee en het baasje beoordeeld. Een goede samenwerking is dus een must. In de distance klasse gaat het om verre worpen en de snelste honden. Binnen 1 minuut dienen er zo veel mogelijk punten behaald te worden, door de hond op bepaalde afstanden de frisbee te laten vangen.

Naast de wedstrijd is er voor bezoekers nog meer te beleven: Stands met verschillende producten voor hond en mens zullen aanwezig zijn, voor de kinderen is er een springkussen in de sorthal en het is mogelijk om zelf met frisbees te gooien. De toegang is gratis en in de kantine zijn versnaperingen te krijgen. Bezoekershonden zijn uiteraard welkom.

Meer informatie op www.flyemhigh.nl of op de facebookpagina van Fly’em High.