Oudegaster optocht kritisch en fleurig

Oudega - Oudega viert sinds gisteren haar dorpsfeest. Vandaag was het tot tweemaal toe de beurt aan de optocht en beide keren trof Oudega het met het weer. De straten waren vanavond net droog toen de herhaling begon.

In de praalwagens worden verschillende onderwerpen uitgebeeld, maar het onderwerp Brandweer komt op meerdere wagens aan bod. Ook in de straatversiering en in een aantal tuinen wordt creatief ingegaan op de wenselijkheid van een eigen dorpskorps.

Twaalfde fontein

Andere onderwerpen die op een fleurige manier werden uitgebeeld waren de Culturele Hoofdstad, de komst van een ‘dure’wijk naar Oudega (met een verwijzing naar het aloude Flodder) en de plaatsing van een twaalfde fontei in het dorp. Daarvoor is zelfs een aparte website ontworpen, waarop omstandig wordt uitgelegd dat Oudega toch echt ooit voor een deel stadsrechten heeft gekocht. De fontein is een initiatief van buurtvereniging “De Trijesprong” in het kader van de culturele hoofdstad. Het is de bedoeling dat deze fontein later een plek krijgt op het nog te realiseren nieuwe dorpsplein aan het water.

Daarnaast was er aandacht voor de verdwijnende bijen, veranderende geslachten en de privacy van de gewone burger. Verder nodigde een van de buurten Gaston uit, om een herhaling te krijgen van de actie begin dit jaar in Eastermar.Ook Monopoly, de ontdekking van Amerika en de Luizenmoeder en Wie is de Mol kwamen aan bod. De stoet werd afgesloten met een mini-uitvoering van de Reuzen van Royal de Luxe.

Feestavond

Vanavond is er nog een feestavond met Melrose. Zaterdag is om 10 uur de Spelen voor ‘jonge’ ouderen, zoals aardappels schillen, breien en sjoelen. ‘s Middags is een zeskamp, met aansluitend een matinee met Lytse Hille. TOF sluit om 21 uur de dag af met een feestavond.

Zondagmiddag is om 14 ur een kerkdienst met als thema After Summer Party. Dominee Lydia Veerman gaat voor, praiseband Expression verleent de muzikale medewerking.

Foto’s Fokke Wester