It Eilân van Henk Hofstra te water!

Drachten - Het drijvende kunstwerk It Eilân van kunstenaar Henk Hofstra is vrijdagmiddag feestelijk te water gelaten.

Toeschouwers verzameldenzich op de kade op de Loswal, achter de Brandweerkazerne,waarna Hofstra onder muzikale begeleiding van een blazersensemble aan kwam varen. De openingshandeling werd verricht door wethouder Eric ter Keurs. It Eilân zal de komende tijd ronddobberen op de wateren rondom Drachten en op verschillende locaties in het Waterfrontgebied aanmeren. Daar dient het als aanleiding voor gesprekken over de toekomst van Waterfront Drachten.

Waterfront

Henk Hofstra is één van de vier kunstenaars die gevraagd is voor locatie West van Bestemming Drachten. Hofstra werd uitgenodigd een impuls te geven aan de ontwikkeling van Waterfront Drachten door zijn visie op de toekomst van Drachten te verbeelden. De vraag hoe het Waterfront vorm moet krijgen, stelde hij echter het liefst aan de Drachtsters zelf. Daarom organiseerde hij een serie workshops tijdens de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in De Sluisfabriek, waarin hij iedereen uitnodigde samen met hem te bouwen aan beelden voor de toekomst. Er werd geknutseld, gezaagd, geboetseerd en geschilderd aan een grote drijvende driedimensionale collage waarin alle ideeën zijn verwerkt.

De tentoonstelling Bestemming Drachten 2018 in De Sluisfabriek is nog tot en met 7 oktober te bezoeken van vrijdag tot en met zondag, van 11.00 – 17.00 uur. Dit project is onderdeel van Stadsmarkeringen Bestemming Drachten, het meerjarige kunstprogramma rondom de realisatie van stadsmarkeringen in de vier windrichtingen van Drachten. Meer informatie op: www.bestemmingdrachten.nl

Dagarrangement

Stadsmarkeringen Bestemming Drachten houdt vrijdag 21 september in samenwerking met Museum Dr8888 een dagarrangement Ontdek kunst en cultuur in Drachten. Tussen 11.00 en 15.30 uur is er ene uitgebreid programma, inclusief lunch en vervoer. de kosten zijn 27,00 euro voor niet-museumkaarthouders en 19,00 euro voor houders van een museumkaart.

Deelnemers aan de ontdekkingstocht gaan proeven van de kunst en cultuur die Drachten te bieden heeft en ook voeren kunstenaars hen mee naar bijzondere, onontdekte plekken. Centraal deze dag staat Bestemming Drachten, het meerjarige kunstprogramma rondom de realisatie van stadsmarkeringen in de vier windrichtingen van Drachten.

DaDa en De Stijl

De start is om 11.00 uur met een ontvangst bij Museum Dr8888. In het auditorium geeft directeur Paulo Martina een introductie over de tentoonstelling Beyond Dada en de Stijl II (nog tot 30 september), waarna deze bezichtigd kan worden. Onderdeel van deze expositie is een bijzondere verwijzing naar Monument voor Toekomstig Geluk, de eerste stadsmarkering die dit najaar in het oosten van Drachten wordt opgeleverd.

Sluisfabriek

Na de lunch vertrekken de deelnemers met de bus naar de karakteristieke Sluisfabriek, het oudste industriële gebouw van Drachten. Hier worden ze ontvangen in de tentoonstelling Bestemming Drachten 2018. Kunstenaars presenteren hier hun wonderlijke visies voor de toekomst van het Waterfront in het westen van Drachten, een gebied dat momenteel wordt ontwikkeld. Onder andere komen ze hier meer te weten over Baggerkolonie Friesland, een kunstwerk van Melle Smets, en dompelt William Speakman hen onder in de Zoetwaterwereld van Drachten.

Kunstenaar Yasser Ballemans ontvangt hen in zijn Reisbureau Zonderling en verklapt de best bewaarde geheimen van Drachten. Eén kunstwerk ontbreekt in de tentoonstelling: It Eilân van Henk Hofstra. Dit drijvende sculptuureiland, waar menig Drachtster aan meebouwde, dobbert rond in de wateren van Drachten. Op 21 september wordt een bezoek gebracht aan het Gaastereiland waar It Eilân op dat moment ligt aangemeerd. Henk Hofstra ontvangt de ontdekers hier en vertelt over zijn kunstwerk.

Foto’s Harry van der Linde